БЕОГРАД ДОБИЈА ГРОБЉЕ ЗА КУЋНЕ ЉУБИМЦЕ: Изградња је почела, ево када се очекује завршетак радова

Novosti online

11. 03. 2021. у 10:54

ЗАМЕНИК градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас почетне радове на изградњи гробља за кућне љубимце у Блоку 51 на Новом Београду.

БЕОГРАД ДОБИЈА ГРОБЉЕ ЗА КУЋНЕ ЉУБИМЦЕ: Изградња је почела, ево када се очекује завршетак радова

Фото: Беоинфо

Весић је рекао да је веома срећан што радови коначно почињу после две године упорног рада на овом пројекту.

– Свако ко је могао да „закочи” овај пројекат, то је и урадио, али смо на крају, уз помоћ Јавног комуналног предузећа „Ветерина Београд” и Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда, успели у намери да наш град добије гробље за кућне љубимце. У питању је цивилизацијски искорак који показује да као друштво почињемо да се односимо према кућним љубимцима као према живим бићима, што није увек био случај – рекао је Весић.

Он је истакао да ће се гробље простирати на хектар и по земљишта, а у комплексу ће постојати административна зграда, ветеринарска амбуланта, спалионица анималног отпада, уз простор за око 2.000 кућних љубимаца.

– Трошкови изградње износе око 130 милиона динара. У Београду постоји сигурно неколико стотина хиљада кућних љубимаца и време је да обезбедимо место на којем ће бити сахрањивани. Ово би требало да буде повод за промоцију одговорног власништва и како да одговорни власници имају корист, а да неодговорни буду кажњени. Време је да се као друштво позабавимо тиме, да уредимо однос одговорног власништва тако да служи заштити кућних љубимаца и читавог друштва. Радови ће бити завршени за шест месеци и у септембру ће Београд имати гробље кућних љубимаца. Не постоји пуно градова у Европи који имају гробље кућних љубимаца и срећан сам због те чињенице. Ово не спада међу највеће пројекте које Град финансира, али је важан. Две године покушавамо да кренемо са реализацијом, што нам је на крају пошло за руком – додао је Весић.

Директор ЈКП „Ветерина Београд” Будимир Грубић је рекао да су радови на изградњи гробља кућних љубимаца почели после „година чекања”.

– Не би требало да дође до било каквог померања рокова, а о значају пројекта је заиста сувишно говорити. Ова цивилизацијска тековина ће пуно значити за град, али и за Србију. Верујем да ћемо на овај начин подстаћи и друге градове у нашој земљи да почну да размишљају о пројектима попут овог – рекао је Грубић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДЕЦА ИЗ ЛОГОРА НДХ НОВИ СВЕЦИ: Мученици Јастребарског у календару СПЦ