ЗАШТО БИ ПАС НАПАО ДЕТЕ: После трагедије и смрти дечака (4) у Сенти, стручњаци дају одговор на питање - које грешке прави човек?

Novosti online

11. 03. 2021. у 00:49

СРБИЈУ је потресла вест да је у Сенти преминуо дечак (4) након што су га изгризла два ротвајлера и један доберман.

ЗАШТО БИ ПАС НАПАО ДЕТЕ: После трагедије и смрти дечака (4) у Сенти, стручњаци дају одговор на питање - које грешке прави човек?

Фото: Depositphotos

Стравичан напад догодио се синоћ између 20 и 21 час, а упркос напорима лекара, малишан је преминуо након пријема у болницу. Напад се догодио у дворишту, а пси су дете напали испред улазних врата куће.

Ова информација је наравно узнемирила родитеље који свакодневно брину да ће им децу напасти луталице, а када се догоди и да дете нападне власнички пас, и то расан, увек се покрене питање колико су поједине расе опасне за људе и зашто их не би требало пуштати да шетају без повоца и корпе, као и да у дворишту морају да буду везани.

Иако још нису познати сви детаљи трагедије која се синоћ догодила у Сенти већ на друштвеним мрежама круже коментари како су ротвајлери и добермани опасни, да уопште није паметно да буду у близини деце, те да ће да нападну и за најмању могућу ситницу.

Ништа од овог, наравно, није истина. Како објашњавају стручњаци, пси су агресивни у случајевима када се агресивно поступа са њима, и када се агресивности уче.

ОДАНИ, ХРАБРИ И ДОБРОЋУДНИ

Ротвајлери су раније одгајани као водичи стоке и спадају у расу која је међу првима била у употреби војске и полиције, а данас су верни пратиоци човека и његове породице. Слове за неустрашиве, самоуверене, одане, храбре и доброћудне псе, који ће, уколико су адекватно одгајани и лепо дресирани бити одлични пси чувари, са благим темпераментом и успешни не само као полицијски или војни пси, већ и као љубимци, који ће бити највернији заштитници породице.

Фото: Free Images Pixabay

Имају урођени инстикт да заштитите своје власнике и ако их случајно неко угрози, могу да буду опасни. Зато их треба пажљиво одгајати да буду смирени, како не би дошло до тога да буду превише заштитнички настројени.

ЖИВОТИЊЕ КОЈЕ СУ ТРПЕЛЕ НАСИЉЕ СУ НАСИЛНЕ

Као и код сваког пса и температмент ротвајлера ће зависити искључиво од начина одгоја, каже за Тибор Гере, међународни кинолошки судија, који се већ деценија бави узгојем и оцењивањем ротвајлера.

- То су стабилни, снажни, поуздани пси. Радим са њима више од 35 година, увек сам имао позитивна искуства. Никад није било проблема. Изузеци постоје у свакој раси, без обзира да ли је то бернандинац, који је изузетно миран, али дешавало се неколико несрећа са њима и са другим расама. Ту је све питање одгоја и однос власника према љубимцу. Важно је да се о псу брине, да се пас социјализује. Ако се пас адекватно држи и социјализује, овако нешто не може да се догоди - објашњава господин Гере.

Маја Димитријевић, докторка ветеринарске медицине каже да пас никад неће бити агресиван, уколико се са њим агресивно не поступа. Каже да, нажалост, некад нису власници ти који су агресивни према псима, већ пролазници, па ако је пас више пута изложен неком малтретману, може да одреагује.

Фото: Free Images Pixabay

 

АКО ПСА УЧИШ АГРЕСИЈИ ИЛИ СИ НАСИЛАН ПРЕМА ЊЕМУ, ОЧЕКУЈ ДА ЋЕ И ОН БИТИ НАСИЛАН

- Знам за случај златног ретривера који се радовао свима који прођу поред капије осим деци. Кад год би прошло неко дете, он би лајао. Испоставило се да су деца из улице користила сваку прилику да га гађају камењем, и он се сад агресивније понаша када год угледа дете - објашњава др Димитријевић.

Гере каже да овакве ствари јесу могуће јер код паса раде условни рефлекси.

- Уколико пас има позитивна искуства, он ће имати позитивну навику. Уколико је имао негативно искуство, не дај боже са децом, код пса ће се јавити та негативна навика и, нажалост, вероватно према свој деци. Постоје случајеви када малишани некад претерају у игри, не мора да буде из лоше намере, али несвесно повреде пса или га изложе нечему што му не прија. Тада пси умеју да изграде условни рефлекс који повезују са децом, па буду лоше расположени или чак и агресивни према њима - каже Гере.

Он каже да је веома важно да приликом васпитавања и деце и паса треба указивати на бригу и љубав.

- Ја сам штенад увек спајао са децом, баш да би се развио тај позитиван однос - каже наш саговорник.

Фото: Free Images Pixabay

 

Ротвајлере од малена морате научити шта је прихватљиво и дозвољено понашање у заједничкој интеракцији са малом децом, како не би долазило до проблема.

Др Димитријевић такође истиче да је социјализација животиња и деце веома важна и да, ако се према псу понаша нормално и пас се не учи насиљу и не трпи насиље, никад неће бити агресиван према деци.

- Толико сам пута видела малу децу која шетају догу или ротвајлера и никад није био ниједан проблем. Виђала сам и агресивне псе, али тачно видиш из става власника да он пса дресира да он буде опасан - наводи докторка.

ПСИХОЛОГИЈА ЧОПОРА

На питање како је могло да дође до тога да више паса одједном нападне дете, наши саговорници кажу да у том тренутку креће да влада психологија чопора.

- Ако је један пас кренуо на дете, а слови за вођу чопора, и остали пси ће кренути за њим - истиче Димитријевић.

Гере објашњава да је веома интересантно како пси знају да реагују у чопору, па чак и да се промене.

Фото: Free Images Pixabay

- Један пас, који је сасвим миран и нормалан, може да промени понашање у чопору. Зато се посебно води рачуна код дресуре, прегледа, да пси имају позитивина искуства из чопора, да преузму позитивно понашање, а не агресивно, јер сасвим миран и сталожен пас може да се претвори у агресивног ако се сви тако понашају у чопору, а да тога није ни свестан - истиче Гере.

РАЗЛОГ ЗБОГ КОЈИХ ПАС НАПАДА

- Пси лају да упозоре човека да улази на њихову територију. Чопер уме да напада у жељи да одбрани младунце. То се веома ретко дешава. Дешава се да покушавају да одбране територију где имају храну - објаснио је Александар Гаврић из Анимал рескју Србија.

Он нам открио и нешто што иде у прилог пословици "да пас који лаје, не уједа":

- Пас лаје да упозори. Кад хоће да нападне, он се ућути, искези зубе, накостреши длаку, повије уши, некад повије реп, некад и маше репом. Ако маше репом, дакле, не значи да неће напасти. Али пас који лаје када пролазите поред дворишта, често престане да лаје када уђете у двориште.

Дешава се и да пси потрче за кесом са храном, што је посебно велики проблем за децу.

- Пси крену за њима, људи се успаниче и млате том кесом, пси то дожављавају као напад. То је забуна између човека и чопора. Највећи проблем јесте што су деца угрожена категорија јер су мали. Њих пси препознају као мањи плен који лакше могу да савладају - каже наводећи могући сценарио:

Фото: Депоситпхотос

- Родитељи спаковали детету храну, окачили му је о ранац на леђима. Оно ђаче прваче, други, трећи разред... Пси једноставно крену за том храном, а деца крену да беже, онда то изазива још већу панику и тако то ескалира. Саветујмо родитељима и деци да не пакују храну у кесе, него у кутије које не пуштају мирисе, јер пси имају далеко оштрије чуло мириса него ми.

Поред тога што упозорава на бежање, објашњава на који начин треба поступити када се човек нађе пред чопором паса.

- Ако чопор паса стане испред човека, очекујући реакцију, човек не сме да се успаничи, не сме да бежи. Друга ствар је да не треба ни да их напада. У првом случају се представља као плен. А ако кренете да их нападате, онда сте фактички агресор и они се бране. Вероватно ће вас напасти. Важно је да их игноришете - рекао је Гаврић.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА СУБОТУ, 28. МАЈ: Стиже велика промена времена