РАЗВИЈЕН НОВИ ТЕСТ ЗА КОРОНУ: На време открива високоризичне пацијенте

Танјуг

10. 03. 2021. у 20:27

НАУЧНИЦИ су развили тест крви који може ефикасно да уочи пацијенте који имају велики ризик да добију тежи облик корона вируса.

РАЗВИЈЕН НОВИ ТЕСТ ЗА КОРОНУ: На време открива високоризичне пацијенте

Фото АП

Стручњаци са Краљевског колеџа у Лондону кажу да су направили тест који може да открије протеин који је директно повезан са ризиком од смртног исхода или тешког ковид обољења, пренео је Дејли мејл.

Протеин ГМ-ЦСФ се сматра одговорним што се имуни систем распада и изазива оштећење органа или смрт код неких ковид пацијената.

Међутим, уколико се открије на време, током пријема пацијента у болницу, лекари могу да реагују агресивније и могуцће је да нападну ГМ-ЦСФ са постојећим лековима који се користе за лечење артритиса. А смањењем нивоа протеина би се смањио ризик да неко оболи тешко или умре од ковида, објаснили су истраживачи.

У студији која је обухватила више од 500 пацијената, тим научника је открио да су нивои протеина познатог као цитокин били знатно вишси код тешко оболелих људи и чак десет пута већи код људи који су касније преминули.

Професор Питер Опеншо, један од експерата који су учествовали у студији, је рекао да су "ова открића врло битна у борби против ковида."

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ПЕТАК, 27. МАЈ: Погледајте какво нас време очекује данас и наредних седам дана