МЕЊАЈУ ЗАКОН ЗА НОВЕ УЏБЕНИКЕ: Вучић и Ружић разрадили иницијативу да литературу из српског језика, историје и географије издаје држава

Љ. БЕГЕНИШИЋ

02. 03. 2021. у 09:48

ДОГОВОРИЛИ смо се да Министарство просвете и Влада крену у измену два закона како бисмо створили услове да држава сачини уџбенике за основну и средњу школу за српски језик и књижевност, историју и географију.

МЕЊАЈУ ЗАКОН ЗА НОВЕ УЏБЕНИКЕ: Вучић и Ружић разрадили иницијативу да литературу из српског језика, историје и географије издаје држава

Фото Д. Дозет

Србија је слободна и независна земља и управо због тога ови најзначајнији уџбеници морају да буду део српског издаваштва и посао од највишег јавног интереса - навео је председник Србије Александар Вучић на свом инстаграм-профилу након састанка са министром просвете Бранком Ружићем, уз оцену да је ово једна од најважнијих тема за Србију.

Након састанка, Министарство је саопштило да је Ружић дао налог да се формира радна група која ће реализовати иницијативу председника.

- Садржаји уџбеника за предмете који су важни за наш национални идентитет морају да буду пажљиво бирани - истиче министар Ружић. - Најпре, требало би да изменимо Закон о уџбеницима, да позовемо ауторске тимове кроз јавни позив и формирамо тим који ће припремити и израдити уџбенике, уз подршку Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања. За овај процес био би задужен Завод за уџбенике, као једини државни издавач.

А да ли ће бити потребно променити наставне планове и програме, питали смо Златка Грушановића, директора Завода за унапређивање образовања и васпитања, установе задужене за њихову израду.

- Наставни планови и програм не треба да се мењају да би се најзначајније националне теме обрађивале на више часова - каже Грушановић за "Новости". - Наставним планом и програмом прописани су само садржаји и исходи, дакле које теме ће се обрађивати и шта ученици треба да знају на крају. На основу тога стручна већа праве школски програм, а потом наставници свој план рада, одређујући број часова који ће посветити некој теми. Од њих зависи да ли ће се, рецимо, о Холокаусту учити пола часа или пет часова. Завод само прописује шта ученици о томе треба да знају.

Иначе, након што наставне планове и програме изради и предложи завод, усваја их Национални просветни савет. Већ годинама тај основни план и програм базиран је не на садржајима, већ на на исходима и стандардима, односно зна се шта ученик мора да зна на основном, шта на средњем, а шта на напредном нивоу.

- Један проблем је план и програм на основу кога се прави уџбеник, а сасвим други проблем је квалитет садржаја уџбеника - каже, за "Новости", историчар др Момчило Павловић који је и сам аутор или коаутор неколико уџбеника Завода за уџбенике. Павловић наводи да је, када је конкретно реч о Јасеновцу, који се најчешће помиње као лекција којој је посвећено веома мало пажње, важно шта тачно пише и на какав начин је презентован садржај.

- Питање је да ли ће ђаци схватити да је то био најужаснији логор смрти, јединствен по бестијалности и садизму - наглашава Павловић и наводи да је у уџбеницима које је он писао посебна лекција посвећена геноциду над Србима у НДХ, а посебно о логору Јасеновац. Он истиче да је уџбеник само помоћно средство, а да наставник може да излаже друге садржаје како би на најбољи начин приказао ужасе тог логора смрти, да користи фотографије па и делове филмова.

ЗАВОД ДОБИО ПОДРШКУ

МИНИСТАР Ружић навео је да је на недавном састанку са представницима Завода за уџбенике разговарано о реорганизацији те установе и оценио да би Завод допринео додатном обезбеђивању квалитета уџбеника за нашу децу. Истовремено, у Заводу подсећају да су Министарству поднели предлог измена Закона о уџбеницима и да су добили пуну подршку министра Ружића. У Заводу сматрају да закон треба мењати тако да национални комплет уџбеника штампа јавни издавач.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

НАЈЕЗДА ЗМИЈА У СРБИЈИ: Ево како препознати отровницу и да ли је истина да вас од њих штити сода бикарбона