СОС ТЕЛЕФОН ЗА НОВИНАРЕ: Влада Србије основала посебну радну групу за безбедност

В. Ц. С.

08. 02. 2021. у 10:30

РЕПУБЛИЧКО јавно тужилаштво евидентирало је прошле године 49 случајева кривичних дела напада на новинаре, каже за "Новости" Веран Матић, председник Сталне радне групе за безбедност новинара.

СОС ТЕЛЕФОН  ЗА НОВИНАРЕ: Влада Србије основала посебну радну групу за безбедност

Фото Архива Новости

Зато је Влада основала нову Радну групу за безбедност и заштиту новинара, крајем године, чији је и Матић члан, а најављено је и оснивање СОС телефона и сајта и апликације "Безбедни новинар".

Председник нове радне групе је Дејан Стојановић из Министарства за културу и информисање, а у њој су представници Кабинета премијерке, више министарстава, заштитник грађана, РЈТ, представници удружења и синдиката... Задатак јој је да подигне ефикасност реаговања у случајевима напада на новинаре и прати предузете радње. За разлику од нове, стална радна група је формирана договором медијских удружења, РЈТ и МУП-а, а фокус јој је кривично-правна заштита новинара.

ПОМОЋ Веран Матић, Фото Танјуг

- То је само део проблема безбедности новинара, јер се навећи број претњи, дискредитација и клевета не гони по службеној дужности, већ по пријавама новинара и медијских радника, и личним тужбама - каже Матић. - Медијска заједница истиче и политичке притиске и атмосферу говора мржње. Нова радна група моћи ће, као Владино тело, да иницира промене у кривичном законодавству и стварање механизама превенције.

Такође недостају и јавне осуде од стране извршне власти и највишег политичког врха у случајевима тежих угрожавања безбедности.

САМО ТРЕЋИНА РЕШЕНА

У ТРИ прошлогодишња предмета напада на новинаре донета је осуђујућа пресуда, у 13 је у току спровођење доказних радњи, у 15 поступак по захтеву за прикупљање обавештења, седам пријава је одбачено, у пет је сачињена службена белешка, у једном је у току поступак пред судом... Све у свему, коначна одлука донета је у 17 случајева, укључујући и одбачај пријаве, што чини свега 34 одсто, док у 14 случајева идентитет починиоца није откривен.

Једном месечно група ће се састајати са премијерком и министарком за културу и информисање. Матић очекује да ће се убрзо обезбедити и новац за СОС телефон, сајт и апликацију, и да ће они стартовати у наредних месец дана.

ЗЛОЧИН Место где је убијен власник "Дневног телеграфа" Славко Ћурувија, Фото Архива Новости

- Водећи правници, адвокати и стручњаци за безбедност даваће информације угроженим новинарима које кораке да предузму. Вршиће се и селекција случајева, како би се смањио број пријава које тужилаштво одбије. Новинари ће бити упућени и на бесплатну правну помоћ, постојаће свакодневни преглед пријава и брже реаговање, јер ће новинари добијати директне телефоне контакт-тачака у МУП-у и РЈТ, којих широм Србије има скоро 200 - објашњава Матић.

Један од приоритета је и јединствена евиденција. Ово је важно јер је било пуно неслагања између података РЈТ и медијских удружења. Лане су удружења регистровала 29 физичких напада, а тужилаштво 10 мање. Удружења су регистровала 41 случај претњи, а тужилаштво 25, од девет случајева напада на сајтове медија ниједан није пријављен тужилаштву...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ВАКЦИНЕ ПРОТИВ КОРОНЕ ОД ЈЕСЕНИ Др Тркуља: Није близу крај пандемије, бустер доза за већ имунизоване