ПОСЛЕДИЦЕ ПАНДЕМИЈЕ И СТРАХА ОД ЗАРАЖАВАЊА: За четвртину мање дијагноза рака плућа

Б.РАДИВОЈЕВИЋ

03. 02. 2021. у 10:58

У СРБИЈИ је током 2020. године, дијагностиковано за четвртину мање карцинома плућа него годину раније. То, нажалост, како процењују лекари, неје резултат ређег обољевања од ове врсте рака, него се претпоставља да је 1.000 пацијената оостало недијагностиковано, што због страха да у време епидемије одлазе код лекара, што због преусмеравања здравствених ресурса на лечење великог броја оболелих од ковид-19.

ПОСЛЕДИЦЕ ПАНДЕМИЈЕ И СТРАХА ОД ЗАРАЖАВАЊА: За четвртину мање дијагноза рака плућа

Фото: Депоситпхотос

Са оваквим подацима Србија дочекује Светски дан борбе против рака, који се сваке године обележава 4. фебруара, под покровитељством Међународног удружења за контролу рака из Женеве.

Особе које имају неко малигно обољење свакако су у повећаном ризику од компликација ковид- 19 инфекције, а поготову они који имају карцином плућа, најчешћи и најсмртоноснији малигнитет како у свету, тако и у нашој земљи. Србија заузима неславно друго место у Европи по смртности од карцинома плућа, док број оболелих расте сваке године. Од карцинома плућа годишње у Србији оболи више од 6.000, а умре 4.600 особа. У просеку, код 16 особа дневно се дијагностикује ова врста рака, док на жалост свакодневно 13 оболелих изгуби битку.

- Клиника за пулмологију КЦ Србије је водећа установа за лечење рака плућа у Србији са више од 4.000 пацијената. Ипак, због пандемије корона вируса смо у последњих годину дана за четвртину мање дијагностиковали карцинома плућа него претходних година, што свакако није добро. Поред фокуса здравственог система на лечењу корона вируса, мањем броју новодијагностикованих сигурно доприноси и страх пацијената да се не заразе- каже проф. др Виолета Михаиловић Вучинић, директор Клинике за пулмологију КЦС.

ПОЗОВИТЕ ЛЕКАРА

Национално саветовалиште за пацијенте оболеле од рака и чланове њихових породица налази се у просторијама Клинике за пулмологију КЦС, а у његовом раду учествују лекари и сестре. Циљ саветовалишта је да боље информише пацијенте и помогне да њихов пут, од појаве првих симптома, преко брзе и тачне дијагностике, до примања одговарајуће терапије и лечења, буде што краћи и једноставнији. Пацијенти су у могућности да разговарају са лекарима сваког уторка и четвртка од 14 до 17 сати. Обезбеђен је фиксни број 011/3629 - 270, као и мобилни број 065/3629-270. Такође, сва питања и недоумице, пацијенти или чланови породица, могу послати и на вибер 065/3629-270/Позив подршке, као и на маил: позивподршке@пунимплуцима.рс.

Професорка каже да је ипак охрабрујуће што од половине прошле године оболели од рака плућа добијају о трошку РФЗО најсавременије имуно и циљане терапије.

И у време епидемије ковид, и у ситуацији кад су у више наврата били ковид-центар, у Клиници за пулмолопгију успели су да одрже контакт са пацијентима, и да им помогну саветом.

- Са Удружењем за борбу против рака плућа "Пуним Плућима" крајем 2020. основали смо национално саветовалиште "Позив Подршке" за пацијенте оболеле од рака и чланове њихових породица при нашој Клиници- објашњава проф Михаиловић Вучинић.-На тај начин постали смо доступни пацијентима, а овакав "он лајн" центар има немерљиву вредност смањујући ризик од заражавања. Са друге стране пацијенти су у могућности да се консултују са медицинским особљем.

Оља Ћоровић, представница Удружења за борбу против рака плућа "Пуним плућима" каже да је иако је главни проблем доступности савремених терапија решен, потребно скратити време од појаве симптома карцинома плућа до добијања савремених лекова, које је 2019. године, просечно, износило 200 дана.

Последње две године угледни часопис из Лондона The Economist је спроводио велику упоредну студију о исходима лечења најчешћег карцинома - рака плућа у 27 држава Европе. Србија је поред Русије једина држава ван ЕУ која је обухваћена овом студијом. У том извештају Србија бележи напредак у неколико кључних области.

Поред увођења савремених терапија о трошку РФЗО позитивни помаци се односе на нови програм унапређења контроле рака који је Влада Србије усвојила у јулу прошле године, где је карцином плућа препознат као приоритет.

Такође, и у сегменту ране дијагностике Србија је показала напредак, с обзиром да је прошле године започето прво спровођење организованог скринига за рак плућа на територији Војводине, које је нажалост због епидемије корона вирусом заустављено.

Напредак је остварен и у већем укључивању пацијената у процес доношења одлука, где представник удружења пацијената за борбу против карцинома плућа већ активно учестује у раду Комисије РФЗО за одобрање иновативних терапија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)