ДОБРИ ЛЕКАР ЉУДСКЕ ДУШЕ: Др Синиша Јововић, постхумани добитник награде "Капетан Миша Анастасијевић"

В.Митрић

31. 01. 2021. у 11:29

САМО људи који толико воље људе могу да буду успешни лекари њихових душа, какав је, неоспорно био примаријус др Синиша Јововић, неуропсихијатар из Лознице, који је, нажалост, трагично изгубио живот на друму почетком ове године. Др Синиша, који је, поред пацијената у Србији, прегледао, збрињавао, и лечио на хиљаде њих из Републике Српске и БиХ, сада је нека врста легенде.

ДОБРИ ЛЕКАР ЉУДСКЕ ДУШЕ: Др Синиша Јововић, постхумани добитник награде Капетан Миша Анастасијевић

Фото: Лозничке новост

Ово истиче Владо Маркановић, директор новосадске Медиа инвент, која са Универзитетом у Новом Саду и Привредном комором већ две деценије води манифестацију „Пут ка врху“, у Србији и РС, додељујући награду „Капетан Миша Анастасијевић“.

Нема пацијента, па ни најтежег, који није отишао од њега ведрији, сигурнији и спремнији за живот, без обзира шта он носи -каже Маркановић, додајући да је др Јововић заслужио ово високо уздарје којим ће да се поносе његови најмилији.

Др Јововић је словио од првих дана, за врсног и послу посвећеног псхијатра. У тој области се непрестано усавршавао, премењујући знање у пракси, али и пишући многе стручне радове у часописима у земљи и иностранству. Једно време био  је начелник Психијатријског  одељена Опште болнице у Лозници. Словио је, не само за доброг лекара, већ и за свестраног интелектуалца, показујући велико интересовање за разне области почев од филозофије, историје, књижевности и уметности. Био је јако посвећен вери  православној и СПЦ. Најчешће је, осим на богослужења, у старој лозничкој цркви, одлазио у Манастир Троношу, код Лознице, средњевековну задужбину Немањића из средњег века. Био је на ходочашћу у многим светињама у земљи и иностранству.

Увек је људе дочекивао широким осмехом уз срдачне поздраве, подједнако на улици и у ординацији. Стекао је много пријатеља у Лозници и околини. Уз Лозницу и Србију, као и РС, јако је био везан за Црну Гору, одакле су његови родитељи, Душанка и Мулитин, дошли у Лозницу. Иза себе је оставио два сина, супругу, стару мајку Душанку, два брата и њихове породице.

И пре него што ће да постане специјалиста, неуропсихојатар, и судски вештак, био је омиљени лекар опште праксе. Волео га је читав град, од најмлађих до најстаријих. Стално је градио љубав према људима, уз бригу о њима и њиховом здрављу. Зато га жали свако ко га је иоле познавао. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)