ПОЧЕЛИ ПРЕГОВОРИ О ПРОИЗВОДЊИ "СПУТЊИКА В" У СРБИЈИ: Иницијативу подржао председник Вучић

Танјуг

21. 01. 2021. у 14:05

МИНИСТАР Ненад Поповић је саопштио данас да су уз подршку председника Вучића почели разговори о производњи руске вакцине "Спутњик В" у Србији.

ПОЧЕЛИ ПРЕГОВОРИ О ПРОИЗВОДЊИ СПУТЊИКА В У СРБИЈИ: Иницијативу подржао председник Вучић

Фото: ЕПА

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић посетио је данас производне капацитете највећег руског произвођача вакцине "Спутњик В", организацију "Генериум" у Владимирској области у Русији и поручио да су започели званични разговори о производњи те вакцине на територији Србије.

Поповић је, са стручњацима из Института "Торлак" и Министарства здравља, одржао састанак са генералним директором организације Генериум, Данилом Таљанским, који је потврдио спремност руске стране да изврши трансфер технологија и помогне у обуци српских кадрова за производњу руске вакцине против корона вируса у Србији.

Поповић је истакао да је то још један доказ пријатељских односа Србије и Русије, али и доказ огромног ауторитета и поштовања које председник Србије Александар Вучић ужива у Русији.

- Захваљујући председнику Вучићу, руска страна је одмах одговорила на нашу молбу да се руска вакцина ''Спутњик В'' производи у Србији и са највишег нивоа у руском државном врху наложено је да се нађе начин како да успоставимо производњу ове вакцине у Србији у најкраћем могућем року - рекао је Поповић, а наводи се у саопштењу Министарства за иновације.

Министар је истакао да се у овом тренутку руске вакцине "Спутњик В", ван територије Русије, производе једино у Казахстану.

- Не треба посебно напомињати колики значај ће за нас имати производња руске вакцине у Србији. Прво за очување здравља и живота људи, а онда и за могуће развојне перспективе за дистрибуцију ове вакцине на Балкану и у Југоистичној Европи - рекао је Поповић.

Он је истакао да је са организацијом Генериум потписан протокол којим су дефинисани даљи кораци ка успостављању заједничке производње вакцине у Србији.

Најавио је и да ће у наредним данима руски стручњаци посетити Србију и Институт "Торлак" како би се уверили у кадровске и технолошке капацитете којима располаже та институција.

Вршилац дужности директора Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак", Вера Стоиљковић, истакла је да је Институт спреман да хитно предузме неопходне кораке за успостављање производње руске вакцине у Србији.

- Технологије и окружење у којем се производи ова вакцина нама нису непознате. Уверена сам да би Институт, уз подршку државног врха, заједно са руским стручњацима могао веома брзо да успостави производњу ове вакцине у Србији - истакла је Стоиљковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

МНОГИ ГА ОСУДИЛИ, МЕМЕДОВИЋ ТРАЖИО ИЗВИЊЕЊЕ: Како је Богдановић правдао оштре речи о ЖЕНАМА ФУДБАЛЕРА - У животу сам имао три ауторитета