УЗБУДЉИВА ПРИЧА О МАЛЕЗИЈИ: Драгослав Гогић, дугогодишњи дописник РТС из Крушевца, ужива у планинарењу и снимању авантура

Софија Бабовић

03. 01. 2021. у 07:13

СВАКИ планински врх на свету крије неку тајну, а Драгослав Гогић, познати српски планинар и дугогодишњи дописник РТС-а из Крушевца, до сада их је открио чак 37!

УЗБУДЉИВА ПРИЧА О МАЛЕЗИЈИ: Драгослав Гогић, дугогодишњи дописник РТС из Крушевца, ужива у планинарењу и снимању авантура

Фото Из филма "Малајска зора"

Толико је и документарних филмова снимио са авантуристичких експедиција, а његово последње остварење "Малајска зора Кибиналу" освојило је прву награду у категорији дугометражних филмова, као и Гран-при на 11. Фестивалу документарног филма "Чорта фест" у Инђији.

ОТКРИВА, за "Новости", како је изгледало снимање прве српске организоване експедиције у Малезији, под окриљем ПК "Екстрим самит тим", која је освојила највиши врх Југоисточне Азије, Лоус пик (4.095 м) и боравила у овој јединственој земљи пуне две недеље. Сабах, једна од 13 малезијских држава и главни град Кота Кинибалу, где живи 600.000 душа, представљали су старт за 26 чланова мисије.

- Врх је био тежак за освајање. Планина је од гранитних плоча и због веома високе влажности ваздуха било је напорно и поред чињенице да смо освајали планину у периоду суша - сведочи Драгослав Гогић, аутор дводелног документарног остварења у оквиру серијала "Траг", које су гледаоци могли премијерно да виде овог јануара и фебруара на јавном сервису. - Сам успон трајао је два дана, и првог дана је требало да се са 1.800 попнемо на 3.250 метара. Последњих 2,8 километара било је напорно. И спуштање је отежано због разлике у температури, проузроковане влагом.

- Имали смо и среће да снимимо и јединствене мајмуне на свету, пробоскис, који имају сурлу, али и да наиђемо у тренутку цветања на највећи појединачни цвет на свету рефлесија, чији пречник износи читав метар, а тежина 11,5 килограма - прича нам Гогић.

- Пловидба Падасом, роњење у Јужнокинеском мору, али и музеји, галерије и село Мари Мари (реконструисан живот старих племена Досу и Мурут), такође су стали у филм. Испратили смо и традиционално венчање у Бандарадији, највећој џамији на Борнеу.

ВРХ МОРА ДА СЕ РЕЗЕРВИШЕ

ОСВАЈАЊЕ планинског врха Лоус пик прати посебан протокол, који се односи на број људи који у истом тренутку могу да стану на врх, највише петоро. И број места у планинарском дому где се прави пауза на путу ограничен је на 120 људи. Експедицију отуда треба пријавити најмање шест месеци раније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)