Декан не признаје одлуке Универзитета: Звање на факултету не може бити некоме намењено, већ треба да буде изабран најбољи кандидат

Љ. Б.

26. 12. 2020. у 14:22

Реаговање др Јадранке Оташевић на изјаву проф. Снежане Николић, руководиоца ФАСПЕР

Декан не признаје одлуке Универзитета: Звање на факултету не може бити некоме намењено, већ треба да буде изабран најбољи кандидат

Др Јадранка Оташевић / Фото Приватна архива

Факултети организују и изводе високошколске студијске програме у складу са својом матичношћу, која произилази из акредитованог студијског програма факултета, а на основу одлуке Сената универзитета. При Универзитету могу бити извођени акредитовани програми докторских студија (што  Универзитет чини годинама), с тим што ти програми нису у колизији са матичношћу факултета, како тврди проф. др Снежана Николић, већ су ти програми по правилу  мултидисциплинарни и интердисциплинарни.

Ово нам је рекла др Јадранка Оташевић, реагујући на наводе које је за наш лист изрекла деканка Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију (ФАСПЕР) Снежана Николић у тексту  “Уместо да напредујем, прети ми отказ”.  У том чланку Јадранка Оташевић је навела је да због самовоље деканке Снежане Николић већ три године не може да буде избарана у звање доцент. С друге стране, деканка  подсећа да је Јадранка Оташевић докторирала из научне области Неуронауке, на мултидисиплинарним студијама Универзитета, да јој је након одбране уписана ужа научна област Поремећаји говора, за коју је матичан искључиво ФАСПЕР, те да је тиме обманула Комисију за одбрану доктората и цео Ректорат.

Оташевићка каже и да у одговору Универзитета јасно стоји да њена диплома не може бити спорна, посебно ако се зна да су и наставници са ФАСПЕР-а изводили наставу на докторским студијама Универзитета. 

- Такође, наставници на одељењу за логопедију су магистрирали или докторирали на мултидисциплинарним студијама Универзитета и бирани су у наставна звања до редовног професора на Факултету, а сада то исто право оспоравају мени – каже Јадранка Оташевић и поставља питање - како је могуће да деканица Снежана Николић не признаје диплому Универзитета у Београду у којој јасно стоји звање, доктор наука из мултидисциплинарних научних области – неуронауке -  поремећаји говора. Из изјава деканице Снежане Николић да сам уз помоћ свог ментора обманула Ректорат, говори само о њој лично и њеном начину функционисања у академској заједници  и обманама које је сама чинила о чему су чланови Савета факултета обавестили Ректорат, Одбор за професионалну етику Универзитета, Етички одбор Факултета и Министарство просвете. Управници оделења за логопедију у мандату деканице су професори који држе наставу на 12 предмета са енормним бројем часова, а чији су наставни и радни ангажмани предмет разматрања више органа и институција. Можда управо ту треба тражити разлоге зашто нема иницијативе  и подршке са оделења за расписивање конкурса.

Јадрнка Оташевић наглашава дас у у оба случаја расписани јавни конкурси  за предмете на којима је она била једини асистент. 

- Они не могу бити намењени “колегиницама” како тврди Снежана Николић, већ је требало да буде изабран најбољи кандидат – каже на крају Јадранка Оташевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КАРДИОХИРУРЗИ УКЦС ПРВИ ПУТ ОПЕРИСАЛИ У НОВОЈ САЛИ: Малим резом поправили срце које куца