УМЕСТО НАПРЕДОВАЊА, БИЋУ БЕЗ ПОСЛА: Др Јадранка Оташевић, асистент на ФАСПЕР, уплашена за свој статус после повратка са породиљског одсуства

Љ. БЕГЕНИШИЋ

24. 12. 2020. у 09:11

ИМАМ све референце да постанем доцент Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију (ФАСПЕР), али прети ми отказ. Иако сам вишеструко испунила услове да будем изабрана у звање доцента, већ више од три године не могу да напредујем због самовоље декана професорке Снежане Николић.

УМЕСТО НАПРЕДОВАЊА, БИЋУ БЕЗ ПОСЛА: Др Јадранка Оташевић, асистент на ФАСПЕР, уплашена за свој статус после повратка са породиљског одсуства

Др Јадранка Оташевић / Фото Приватна архива

Ово нам каже др Јадранка Оташевић, асистент на ФАСПЕР и тврди да је ситуација таква да ће после завршетка породиљског одсуства крајем маја остати без посла, иако је мајка троје деце:

- По референцама сам најбољи асистент, али мој факултет је покушао на конкурсу да изабере другог кандидата у звање доцента за ужу научну област на групи предмета на којој сам асистент. Универзитет је два пута одлагао одлуке о избору, враћајући предмет факултету, а трећи пут је одбио да изабаре другог кандидата зато што је реферат Комисије садржао недостатке.

Она истиче да је конкурс први пут расписан у марту 2018, супротно Закону о високом образовању како би она била спречена да конкурише.

- Тражило се да кандидати имају осми степен стручне спреме, односно докторат специјалне едукације и рехабилитације, што значи да је кандидат докторирао искључиво на ФАСПЕР, а не докторат из уже научне области, што је по закону. Конкурс је исправљен тек после мог обраћања Министарству - наводи она.

Будући да, како каже, Универзитет није дозволио да се за доцента изабере слабији кандидат од ње, Факултет је поново расписао конкурс за асистента са докторатом, у јулу 2019, јер за такав избор није потребно одобрење Универзитета. На тај конкурс поново конкуришу њих две.

- Иста комисија сачињава извештај, који садржи низ неправилности и предлаже другог кандидата за избор у звање асистента са докторатом. У извештају тврди да не испуњавам услове за учешће на конкурсу јер мој докторат није из уже научне области, ни из научне области за коју се кандидат бира. А иста та комисија је већ констатовала у претходном извештају да испуњавам услове за избор, али је дала предност другом кандидату. То значи да мој докторат у поступку избора није био споран - наглашава др Оташевић.

Инспекција је потом, како каже, наложила да се раскине уговор о раду са другим кандидатом и да се образује комисија која ће сачинити извештај, што деканка никада није урадила, а изабрани асистент је напустио факултет.

Реагујући на ове наводе, декан ФАСПЕР проф. Снежана Николић каже за "Новости" да Јадранка Оташевић "наставља са изношењем неправилних, нетачних и навода рекла-казала".

- Она је докторирала из научне области Неуронауке, на мултидисциплинарним студијама УБ, када јој је, после одбране, уписана на уверењу ужа научна област "поремећаји говора", за коју је матичан искључиво ФАСПЕР и тако уз помоћ свог ментора проф. др Наде Доброте обманула Комисију за оцену и одбрану завршене докторске дисертације и цео Ректорат - каже деканка Николић.

- Такође, након само три и по године године активног рада на Факултету - остатак је на продуженом породиљском одсуству - јавља се на конкурс намењен колегиници са одељења, која има много дужи асистентски стаж.

Деканка подсећа да иницијативу за расписивање конкурса покреће одељење, а одлуку доноси Изборно веће Факултета:

- Једино стално радно место је место редовног професора, сва остала звања су реизборна. Не постоје начини присиле, уколико одељење из неког разлога не жели избор. Непримерена је универзитетска пракса да се притисцима путем медија оствари ово право, што Јадранка Оташевић упорно чини својим необјективним проценама.

ЦИТАТИ ЗА ШАНГАЈСКУ ЛИСТУ

ЈАДРАНКА Оташевић каже да је једна од малобројних на ФАСПЕР која има и цитате у међународним часописима највише категорије, који директно утичу на пласман УБ на Шангајској листи. Каже и да је једини члан Одељења за логопедију који говори два светска језика - енглески и немачки. Сада, каже, може да остане без посла, иако има боље референце од појединих професора који су били чланови комисије за њен избор у звање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 21. МАЈ: Сунце и киша, топло до 33 степена, поподне могући пљускови