СВАКА ПЕТА ОСОБА У СРБИЈИ ИМАЛА КОРОНУ! Др Кон објавио резултате нове студије

Novosti online

19. 11. 2020. у 16:50

ДА би дочекали крај епидемије потребно је да барем 60 одсто становника буде имуно на корона вирус, а потребни имунитет, односно антитела, можемо да стекнемо природним путем или да се заштитимо уз помоћ вакцине.

СВАКА ПЕТА ОСОБА У СРБИЈИ ИМАЛА КОРОНУ! Др Кон објавио резултате нове студије

Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Слободан Миљевић

У нашој земљи спроводи се истраживање везано управо за антитела стечена природним путем, а о томе је говорио и епидемиолог др Предраг Кон.

- Ми имамо студију која је урађена, чекамо да буде и званично објављена. Имунитет има око 20 одсто грађана, имају антитела и то значи да су били у контакту са вирусом. Природно разрешење сваке пандемије је преко 60 одсто оних који имају имунитет, то је или заражавање или имунизација. Вакцином ћемо да повећамо вакционо имунитет, а имамо и овај природни – додао је др Кон.

Дакле, да би стекли колективни имунитет потребно је да 60 одсто популације има антитела, а према речима др Кона сада смо на трећини тог пута.

- Истраживање је радио Инситут за епидемиологију ИНЕП, ово су прелиминарни резултати које сам чуо на Кризном штабу, нешто изнад 20 одсто. Ја сам очекивао можда и мање. Војводина је имала прелиминарне од 14,6 одсто. Ових 20 одсто није ни мало, али није ни довољно - додао је Кон.

Колико трају антитела

Ипак, како је било случајева и поновног заражавања корона вирусом питање је колико дуго уствари антитела опстају и штите организам.

Наши истраживачи у Институту за примену нуклеарне енергије (ИНЕП) у Београду утврдили су да након прележане инфекције ковид-19, антитела могу да се задрже у организму од шест месеци па чак до годину дана.

Резултати наших истраживања поклапају са онима из иностранства, што побија последњу тезу да антитела трају три месеца.

Како је недавно објаснила др Марија Гњатовић, истраживач у ИНЕП-у, подаци до којих су дошли наши истраживачи показују да се антитела не задржавају кратко, како се веровало у почетку, када је почела пандемија вируса корона.

- Истраживања су показала да антитела остају код пацијената које пратимо од марта, што значи да не долази до драстичног пада вредности, те се на основу тога може претпоставити да се антитела могу задржати и до годину дана. Али, све више је и истраживања која долазе из иностранства која потврђују исто то. Од почетка када је пандемија кренула, стално се говорило о томе да антитела брзо нестају, говорило се о том паду након три месеца, међутим, десило се оно што сам ја и претпоставила, а то је да су тада коришћени непоуздани тестови, тако да на основу нових података ми имамо информацију да дефинитивно антитела остају од шест месеци па и дуже - објаснила је др Гњатовић.

Фото: Пинк ТВ Принтскрин

Истакла је да је код пацијената са тежом клиничком сликом утврђено да стварају већу количину антитела, али да то баш не важи свакога.

- Тежа клиничка слика изазива стварање веће количине антитела, блажа клиничка слика или асимптоматски случајеви углавном имају ниже вредности антитела, али то није правило и не важи за 100 одсто пацијената. Тако да ми имамо и асимптоматске случајеве без иједног симптома који су развили велике вредности антитела. За већину пацијената, за 95 одсто њих ће тежа клиничка слика узроковати већу количину антитела, а лакша слика ниже количине, код пет одсто осталих пацијената ће се развити другачије - каже др Гњатовић.

После првог таласа прокуженост становништва износила је 6,4 процента, а данас се сматра, када смо у трећем таласу, да она износи око 20 процената.

- Ово је свакако треће повећање броја заражених, о конкретним подацима не можемо да говоримо јер они још увек нису прикупљени, али моја нека претпоставка на основу праћења епидемиолошке студије да смо ту негде на 20 одсто, што је још увек мало за стицање колективног имунитета. Колективни имунитет се вероватно неће ни десити пре изласка вакцине на тржиште и њене примене, али чињеница је да становништво сада пролази кроз фазу прокужавања - објашњава др Гњатовић.

Вакцина и имунитет

Поред природног имунитета, други начин да се заштитимо јесте вакцинација. Иако се мислило да вакцину нећемо да дочекамо пре следеће године, сада се све чешће говори о њеном ранијем доласку.

- По ономе што чујемо од надлежних и председника вероватно ће стићи пре краја године и у већем броју. План припрема треба да почне да се ради јер је то логистички огроман посао – рекао је данас др Кон.

Компаније “Фајзер” и "Бајонтек” објавиле су недавно вест да њихова вакцина има ефикасност од 90 одсто, а одређена доза вакцина управо ових произвођача до краја године, према најавама, требало би да стигне и у Србију.

Добра ствар јесте и то што је наша земља потписала уговор са Фајзером, а када буде стигла, вакцина ће најпре бити доступна здравственим радницима, припаницима војске, полиције, као и за грађанима који не спадају у ове групе, али су такође приоритетни.

- Ја дајем обећање да ћемо да пробамо да набавимо до краја године, не 30.000 већ 500.000 до милион вакцина, да пробамо да помогнемо здравству, не интересује ме која ће то вакцина бити - рекао је председник Србије Александар Вучић.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА НЕДЕЉУ, 29. МАЈ: Велике количине падавина  на истоку и југу земље