ДР ТИОДОРОВИЋ УОЧИ СУТРАШЊЕ СЕДНИЦЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Ове мере су сада најефикасније

Novosti online

05. 11. 2020. у 17:38

БРОЈ заражених у једном дану јуче је порастао до рекордних 2.412, а епиодемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић каже да када број пређе 2.000, једине ефикасне мере су затварање свих локала после 21 час и ограничење окупљања на највише петоро људи. Јуче је преминуло шесторо људи, а 53 пацијента су на респираторима.

ДР ТИОДОРОВИЋ УОЧИ СУТРАШЊЕ СЕДНИЦЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Ове мере су сада најефикасније

Фото: Танјуг/Димитрије Николић

Он је данас потврдио, уочи сутрашње седнице Кризог штаба за борбу против ковида 19, да неће бити уведена мера закључавања у циљу сузбијања ширења епидемије вируса корона.

- Сутра заседа Кризни штаб, прва тема је процена епидемиолошке ситуације. Ипак, мислим да овог тренутка нећемо моћи да идемо, нити је то оправдано у целини, са неким затварањем као што је у Великој Британији, Француској, Италији, Мађарској, јер смо ипак у много бољој ситуацији", рекао је Тиодоровић за ТВ Прва.

ТЕЖАК НОВЕМБАР, АЛИ И ДЕЦЕМБАР

Професор Тиодоровић је још у септембру упозорио да нас чека тежак новембар, а како додаје у разговору за "Блиц", биће нам тешко и у децембру. Како каже, сада је веома важно да се свако позове на своју савест и понаша се одговорно, као што то чини 80 одсто људи који поштују мере.

- Још у септембру сам рекао шта нас чека у новембру, рачунајући да ће људи схватити озбиљност ситуације. Још пре месец дана сам упозоравао да су главна жаришта сплавови и ноћни клубови у престоници, као што сам појаснио да је најважније контролисати како се спроводе мере, јер то нам је најважније. Морам да кажем да свака локална заједница може да делује у складу с епидемиолошком ситуацијом и појачава мере. Рецимо, без обзира што може да погоди угоститељство, туризам и слично, требало би што пре да ограничимо рад угоститељских објеката од 23 на 21, или 20 часова, а то може свака локална заједница. У овом тренутку, најтежа ситуација је у Београду, онда у Новом Саду, Крагујевцу, Ваљеву, Шапцу, Лозници, Панчеву, то су градови који бележе велико повећање и то се полако спушта према југу и југоистоку - каже професор Тиодоровић за "Блиц".

Болнички капацитети се попуњавају, а најтеже свакако пролазе старији људи и хронични болесници, с тим што не треба заборавити да и млад човек може развити тежак облик болести.

- Теже клиничке слике су више везане за старије, изнад 60 година, док се код млађих људи од 20 до 40 година врло ретко развија тежа форма болести, али не треба заборавити да има и тога. То је само доказ да свако правило има изузетак, не треба се много надати да ће млад човек сигурно све изгурати на ногама, јер код младих постоји уверење да њих неће погодити тежи облик, и до сада је то тако било у протеклих десетак дана. Али сада се ситуација полако компликује, па и млађи могу да добију тежи облик, додуше ређе, али могу. А разлог је што има много више извора инфекција. Сада имамо опет ону ситуацију с почетка јула када је повећан број вирусоноша доприносио томе да се много чешће и много више заражавају и млади људи - објашњава професор Тиодоровић.

Како даље епидемиолог објашњава, чека нас тежак месец, као и наредни, па треба бити опрезан у сваком смислу. У Нишу је регистровано да је од укупног броја новозаражених 50 одсто из самог града, а да преостали проценат припада осталим пацијентима који гравитирају ка Клиничком центру Ниш.

- Ни југ више није изузетак, свугде је почело. Као што сам напоменуо пре неколико дана, све се може променити за 24 часа, нажалост, то се баш десило. Пријем у КЦ Ниш се повећао за 50 одсто, у Врању такође, посебно је забрињавајуће у Прешеву. Капацитети су спремни, али се ситуација доста брзо мења и то је оно што је неповољно и што забрињава. Имамо промену у источној Србији, ту је Кладово, Зајечар, њихова инфективна одељења се полако пуне, с тим што они најтеже случајеве шаљу у Ниш - каже епидемиолог.

ПЕВАЊЕМ ВИРУС "ПЛОВИ" И ДО СЕДАМ МЕТАРА

Како даље објашњава професор Тиодоровић, најважнија је контрола поштовања мера, јер маске смањују ширење и пренос вируса, зато је важно носити их у сваком затвореном простору, док је примећено да их поједини људи носе и напољу.

- Када би људи држали одстојање, макар од метар и по, не би било те врсте преношења. Али није исто када неко пева углас, да ли неко виче као на стадионима, у кафани, клубу. Кад неко пева, вирус плови на неких седам до осам метара. Није исто седети и разговарати или певати у маси. Инсистирамо на маскама јер се на тај начин смањује могућност заражавања, али не видим искрено да је порука више потребна и већ је свима постала досадна, то би свако већ сам требало да зна.

Такође, недостаје нам ангажовање људи који се баве промоцијом здравља у смислу менаџмента, објаснити младим људима да је важно да носе маске. За мене ја главна порука о којој причам месецима уназад контрола спровођења мера, надзор, све остале приче су потпуно беспредметне - закључује професор Тиодоровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (0)

ДОСТА СРБА ЖИВИ ТАМО: Према истраживањима, реч је о НАЈНЕЉУБАЗНИЈЕМ граду на свету