ОВА МЕСТА СУ НАЈРИЗИЧНИЈА: Др Кон упозорава - Све треба помножити са десет!

Новости онлине

04. 11. 2020. у 09:21

ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон, члан Кризног штаба за борбу против корона вируса рекао је да је епидемиолошка ситуација у Београду неповољна са тенденцијом одржавања, евентуално и погоршања.

ОВА МЕСТА СУ НАЈРИЗИЧНИЈА: Др Кон упозорава - Све треба помножити са десет!

Предраг Кон / Фото Танјуг

Добро је, каже, што имамо застајкивање вируса у престоници, али навео је да је у школама прошле недеље било два и по пута више заражене деце у односу на претходну седмицу, и да су се појавили кластери у средњим школама.

- Оно што је назнака нечег доброг јесте чињеница да смо имали максимум 980 нових заражених у Београду у суботу, то је ситуација од петка, а јуче смо имали 943 за ситуацију у понедељак. То застајкивање показује да се не иде из дана у дан навише - казао је др Кон и додао да се викендом мање људи тестира у целој Европи, не само код нас.

Др Кон је за РТС казао да се налазимо у недељи када је вирус врло активан у Београду, као и да ће тако бити и следеће недеље.

- Без обзира на то какве буду бројке, чак и ако будемо дошли до заравњења, ми за сада још имамо тенденцију даљег погоршања. Прошле недеље било је два и по пута више заражених у школама него претпрошле. Сада се у средњим школама појављују кластери - нагласио је он.

Поновио је да морају да се усагласе правни оквири да би се неке мере пооштриле. Опет је истакао да су најризичнија места са музиком и великим бројем људи.

- Ми причамо о индустрији забаве, поготово на местима великог ризика где је велики број људи и где је гласна музика. Не зато што она смета ушима, него се тада гласније говори и више излучује вируса. Ја волим музику, али суштина је да се ви тада и приближавате једно другом - казао је он.

Напоменуо је да је Београд само један део Србије, али да је он место одакле ће се расејавати на друге стране.

Др Предраг Кон / Фото Танјуг

- Ово ће трајати. Можда ће поново да се спусти, па да крене. Морамо дугорочније да размишљамо - истакао је др Кон, а на конкретно питање о увођењу полицијског часа и скраћивања рада угоститељских објеката објаснио:

- Ја да вам кажем шта сам писао и шта сам предлагао, није у реду. Кризни штаб не чини само медицински део, већ и други, то је колектив. Ми не смемо да дозволимо да до краја буду попуњене болнице. Што се тиче законског оквира, ја не знам да ли људи мисле да ми седимо скрштених руку. Све критике које помињу, све се слажем. Мислим на епидемиологе из "Удружени против ковида". Све је то била тема - рекао је др Кон.

Заравњење које постоји, према његовим речима, доказ је да већина поштује мере:

-  Маска је веома важна. Важно је не ићи на места где је гужва, где трешти музика. Ево, особа коју знам, 25 је имала на вечери, 14 се заразило. Све треба множити са 10, што је присутно на улици, и пуно има асимптоматских случајева.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

САМО НАЈБОЉЕ ЈЕ ДОВОЉНО ДОБРО! Војин Ђорђевић креатор бренда ВОДАВОДА за “Новости”, у Катару, говорио о популарности српске воде