БЕЗ ПАСОША КОД КОМШИЈА: Од 10. новембра само уз личну карту у Северну Македонију и Албанију

Тањуг

30. 10. 2020. у 17:28

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је да је на конференцији о "малом Шенгену" постигнут договор о три тачке – радним дозволама, међусобној помоћи код елементарних непогода и бржем царинском раду.

БЕЗ ПАСОША КОД КОМШИЈА: Од 10. новембра само уз личну карту у Северну Македонију и Албанију

Фото: Зоран Јовановић Мачак

- Постигнут је потпуни договор око радних дозвола, помоћи у елементарним непогодама, као и у вези бржег царинског рада, како би камиони и грађани што краће чекали на границама - објаснио је он.

Вучић је рекао да је договорено да се до 10. новембра заврши све у вези могућности путовања само са личном картом између Србије, Северне Македоније и Албаније.

Најавио је да ће се настојати да до 10. новембра буду завршене све техникалије, па ће аутомобилом отпутовати до границе са Северном Македонијом, затим и Албаније, како би на личном примеру показао и уверио се да је могуће путовати у те земље само уз личну карту.

Навео је да са Албанијом још нисмо имали такву могућност, иако су вођени разговори о томе, те да предстоји размена нота.

Пренео је да се разговарало и о томе како да заједнички снажимо заједничку политичку позицију, пред сваки самит, попут оног који ће, у оквиру Берлинског процеса, 10. новембра бити одржан у Софији.

- Да направимо политички договор да једни друге подржавамо при избору у међународна тела или када имамо интерес за неког другог да гласамо заједно. И то би требало још боље да функционише у будућности - рекао је Вучић.

Пренео је да је разговарано и о инвестицијама, и покушају да се заједнички представе пројекти, како би се добио највећи део новца од осам плус једне милијарди евра од ЕУ.

Разговарано је, додао је, и о конкретним пројектима, као што је Бизнис савет, у којем би биле по три најмоћније фирме из свих пет плус један територија, које ће на најбољи могући начин сагледавати интересе бизниса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРОТИВТЕРОРИСТИЧКА ОПЕРАЦИЈА: Вежба Батаљона за специјалне операције Соколови