ДОДЕЛА НАГРАДА ЗА БЕЗБЕДНОСТ НА РАДУ: Додељене повеље заслужним предузећима и појединцима

Новости онлине

26. 09. 2020. у 12:57

- ПРАВО на безбедне и здраве услове на раду је основно право које никоме не сме да буде ускраћено - поручио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић на свечаној додели националних признања за безбедност и здравље на раду за 2019. годину, које је организовано јуче у Старом двору.

ДОДЕЛА НАГРАДА ЗА БЕЗБЕДНОСТ НА РАДУ: Додељене повеље заслужним предузећима и појединцима

Фото: Новости

Према министровим речима, безбедност и здравље на раду захтева велику посвећеност и рад јер некада мали и наизглед безначајни пропусти могу довести до трагичних последица - до губитка живота.

- Сваки изгубљени живот је недокнадиви губитак за породицу, за послодавца и за наше друштво. Послодавци морају прихватити своју одговорност за успостављање и примену добрих стандарда безбедности и здравља на раду, јер примена ових стандарда није терет, сувишан трошак, непотребна процедура, већ саставни део успешног пословања - рекао је Ђорђевић.

- Република Србија на челу са председником Александром Вучићем, посвећена је унапређењу положаја запослених и чини све да се обезбеде нова радна места, смањи стопа незапослености и унапреди положај запослених. Наш циљ је да Република Србија буде, безбедно и здраво и продуктивно место за рад за све запослене - подвукао је министар.

Према Ђорђевићевој оцени добра и редовна комуникација на свим нивоима је од кључног значаја постизање побољшања у безбедности и здрављу на раду.

- Користим ову прилику да још једном укажем на неопходност примене свих прописаних мера Владе Републике Србије и Кризног штаба како би послодавци заштили своје запослене од заразе изазване вирусом ковид-19.

- Влада Републике Србије пружа пуну подршку напорима послодаваца да се политика безбедности и здраља на раду доследно примењује и није јој приоритет да се због пропуста констатованим инспекцијским надзором кажњавају послодавци већ брига о запосленима и борба за безбедан и здрав рад буде њихов проритет рада. Министарство уважава појединце и послодавце који спроводе добре стандарде безбедности и здравља на раду и зато им додељује национална признања која добијају само најбољи.Честитам свим добитницима националних признања - закључио је министар Зоран Ђорђевић.

Национална признања су додељена:

 • Правним лицима /предузетницима који имају више од 250 запослених -Повеља "28.април"
 • Правним лицима /предузетницима који имају мање од 250 запослених - Повеља "28.април";
 • Физичким лицима ,организацијама и удружењима за постигнуте резултате и заслуге у промоцији безбедности и здравља на раду -Плакета "28.април";
 • Лицима за безбедност и здравље на раду ,представницима за безбедност и здравље на раду, одборима за безбедност и здравље на раду, организацијама и удружењима која својим радом доприносе подизању свести код запослених о значају безбедности и здравља на раду - Похвалница "28.април".
 • Добитници националних признања из области безбедности и здравља на раду за 2019. годину, према категоријама су:

  Повеља "28 април",у категорији лица који имају више од 250 запослених :

  1.  место предузеће за производњу гумарских и хемијских производа Трајал корпорација АД - Крушевац ;

  2. место Акционарско друштво метална индустрија  Алфа - Плам , Врање  ;

  3. место ЦРХ (Србија ),Д.О.О.  ,Поповац .


  Повеља "28.април" у категорији правних лица који имају мање од 250 запослених :

  1. место равноправно деле ИНТЕГРАТЕД МИЦРО-ЕЛЕЦТРОНИЦС ДОО Ниш и предузеће за производњу и промет воде ВЛАСИНКА ДОО Београд (Земун );

  2. место ГРЕИНЕР ПАЦКАГИНГ Д.О.О. ,Оџаци ;

  3. место Хотел "ШЕРАТОН ",Нови Сад .


  Плакета "28.април " 

  - Југослав Недељковић, начелник Одељења инспекције рада Крушевац - инспектор рада

  - Данило Недељковић, начелник Одељења инспекције рада Шабац - инспектор  рада

  - Драгослав Томовић ,председник Удружења за безбедност и здравље на раду Србије ,Крагујевац

  - проф.др Божо Николић (постхумно ), предлагач је  било -"Удружење за безбедност и здравље на раду општине Житиште "и њихов председник Удружења Петар Станић .

  Признање примила ћерка

  Проф.др Божо Николић је био доктор техничких наука, који је највећи део свог професионалног ангажмана провео на високој техничкој школи струковних студија у Новом Саду

  Након одласка у пензију био је активан у Међународном институту за примењено управљање знањем на чијем челу је био задужен за организацију бројних стручних скупова.
  На жалост,преминуо је у 71.години живота,али његова дела и достигнућа у овој области памтићемо вечно. Признање је примила ,његова ћерка Јелена Драгић.

  Похвалница "28.април"

  - Јовица Деспотовић ,лице за безбедност и здравље на раду ,ГП "Напред "АД,Београд.
  Напомена: Национална признања уручили су испред -"Управе за безбедност и здравље на раду " ,в.д. директорка Марина Фуртула и  испред -"Инспектората за рад ",в.д.директор Стеван Ђуровић.

  Јелена Драгић прима награду у име свог оца/Фото: Новости

  Једини гост на овој свечаној церемонији је био двоструки лауреат по националним признањима, Петар Станић, запослен у ЈКСП "Екос ", Житиште, на пословима лица за безбедност и здравље на раду и референта заштите од пожара, представљао је такође своју малу и скромну општину Житиште, и своје успешно "Удружење за безбедност и здравље на раду општине Житиште".

  На самом крају доделе националних признања министар Зоран Ђорђевић је овом приликом најавио потписивање Меморандума о сарадњи у области безбедности и здравља на раду између ресора којим руководи и Министарства за рад и социјалну заштиту Руске Федерације.

  Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

  Коментари (0)

  ДА СЕ СМРЗНЕШ: Невероватна сцена на Ади Циганлији - мушкарац усред децембра отишао на КУПАЊЕ (ФОТО)