КОН НАЈАВИО НОВЕ МЕРЕ ЗБОГ СЛАВА И БОЖИЋА: Ево ко ће бити под надзором, одлука донета у правом тренутку

Новости онлине

23. 09. 2020. у 07:59

СЕЋАМО ли се априла? Тада је у Србију ушло око 400.000 наших грађана који су дошли тада за ускршње празнике.

КОН НАЈАВИО НОВЕ МЕРЕ ЗБОГ СЛАВА И БОЖИЋА: Ево ко ће бити под надзором, одлука донета у правом тренутку

Фото: Н. Фифић/Архива Новости

Ускоро нам долази зима, а са њом време слава, Нове године, Божића. тада се очекује да ће границе прећи толико, ако не и више наших држављана који живе на различитим крајевима света. Шта их очекује при уласку у Србију?

Ако је судити према изјавама које смо могли чути од чланова Кризног штаба, наше гастарбајтере ће задесити слична судбина као и све српске туристе који долазе ових дана са својих летовања. Шта то конкретно значи?

Према најавама, мера надзора која је уведена од петка у 18 сати није намењена само за текуће прилике, већ се очекује да се продужи и на период празника. О томе је за "Блиц" говорио и епидемиолог Предраг Кон.

- Ова одлука није важна само у овом тренутку већ и за све будуће ситуације које нас чекају - славе, весеља... Ако узмемо у обзир да нас је у првом пику највише коштао долазак чак 400.000 људи, ова одлука је дошла у правом тренутку - казао је Кон.

Наш епидемиолог је истакао да је одлука о надзору у овом тренутку изванредан тест како шта функционише пред Нову годину.

- Мере надзора ће остати, нису смишљене само за ову конкретну ситуацију. Можда размишљамо много месеци унапред, али тако је боље - наглашава наш стручњак.

Већ у петак су примећене километарске колоне првенствено на прелазу из Црне Горе према Србији, два дана касније стигли су и први подаци у вези са назором - епидемиолог и члан Кризног Штаба Предраг Кон навео је да је већ 15.000 наших туриста под надзором, те да међу њима већ има позитивних на корона вирус.

Сви знамо да велики број наших људи највише долази у своју земљу управо за новогодишње празнике, па се очекује да бројка оих који ће прећи нашу границу тада бити и већа.

Фото: Танјуг

Ако остане мера надзора све њих ће их дочекати исто упозорење. А ево шта након тога.

На папиру који добија сваки грађанин Србије који се враћа из земље са неповољном епидемиолошком ситуацијом стоји да је под надзором.

Први корак је, како стоји у документу, да се пријавите на сајт https://www.e-zdravlje.gov.rs у року од 24 сата од уласка у земљу. На самом сајту је неопходно да оставите своје податке, ЛБО и број здравствене књижице, а након тога и да урадите тест самопроцене који је за повратнике, како се наводи на сајту е-здравље нешто детаљнији од оног за остале грађане.

Даље, у упозорењу пише да ћете након пријављивања добити потврду коју је неопходно да иштампате како бисте имали доказ да сте се пријавили.

Надзор се спроводи у трајању од 10 дана и, уколико не развијете никакав симптом, на истом порталу је неопходно и да се одјавите како би надзор престао. Веома је важно истаћи да надзор не ограничава слободу кретања.

Ипак, напомена постоји за све оне који имају неки симптом респираторне инфекције: температуру, кратак дах, отежано дисање, бол у грлу, губитак чула мириса и укуса и друго, - они су у обавези да се јаве у ковид амбуланту.

- Свако ко дође и дође до погоршања његовог стања, ако има температуру или неки други вид респираторне инфекције има обавезу да се јави у ковид амбуланту ради даљег испитивања - истакао је раније за "Блиц" епидемиолог Предраг Кон.

За време трајања надзора, сви дужни сте да константно пратите своје стање и да ли има одређених промена, те да на најмању сумњу реагују како би се предупредила евентуална последица.

Ипак, за све оне који би требало да су од надзором, а нису се пријавили или су се заразили, па самим тим пренели заразу на неког другог на неодговоран начин, прописане су и казне.

Фото: Д. Миловановић

На папиру који су добили наши држављани, стоји да уколико се електронски не пријаве у року од 24 сата чине прекршај, који је кажњив по члану 85, став 1, тачка 10, Закона о заштити становништва од заразних болести.

Овај члан и ова тачка Закона кажу, иначе, да ће се новчаном казном у износу од 50.000 до 150.000 динара казнити свако ко не поступа по прописима, одлукама или наредбама које доносе надлежни органи у складу са овим законом, а којима се одређују мере за заштиту становништва од заразних болести.

Дакле, за време трајања надзора најбоље је контакте свести на минимум и свакодневно мотрити на промене у здравственом стању. И не заборавите, када прође 10 дана, обавезно је одјавлјиванје са надзора.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ЧЕТВРТАК 18. АВГУСТ: Још ништа од освежења, данас до 37 степени