ЈЕЛЕНИ ОПЕТ У ШУМАМА ЗЛАТАРА: После шест деценија ловиште у општини Нова Варош насељено дивљачи смештеном у специјално прихватилиште

А.Ровчанин

08. 08. 2020. у 12:25

ЛОВИШТЕ Златар овог лета је обогаћено са 12 грла јеленске дивљачи, чији ће лов бити најстроже забрањен током наредних десет година.

ЈЕЛЕНИ ОПЕТ У ШУМАМА ЗЛАТАРА: После шест деценија ловиште у општини Нова Варош насељено дивљачи смештеном у специјално прихватилиште

А. Ровчанин

Ово је тек почетак пројекта који Ловачко удружење "Козомор" реализује уз финансијску помоћ државе, у оквиру којег ће поново бити насељен јелен на простору из којег је истребљен пре готово шест деценија. Савремено прихватилиште у селу Сеништа код Нове Вароши, добијаће нове станаре сваке године.

НОВИ ЛОВАЧКИ ДОМ

ЛОВАЧКО удружење "Козомор" из Нове Вароши, које управља ловиштем "Златар" површини 55.900 хектара, до краја године добиће нови простор у селу Божетићи. Оронула камена зграда која је некада припадала Задрузи "Увац" одлуком локалне самоуправе, пре неколико година, додељена је ловцима и преуређује се у савремен Ловачки дом. Уз камен и дрво, традиционалне материјале поднебља, приземни део се адаптира у простор за окупљање чланова Ловачког удружења, док су у надограђеном поткровљу смештене собе за ноћење. Ловачки дом ће, уз богатство ловне дивљачи и близину резервата "Увац", обогатити туристичку понуду краја.

Златарском шумом од овог лета поново ће одзвањати рика јелена. Ловачка пушка и лавеж паса неће се чути пропланцима Сеништа наредну деценију. У овој оази, јеленска дивљач овде ће расти, развијати се, размножавати и ширити популацију на простору са којег је деценијама уназад истребљена, због немара човека. Са одраслим јеленима и кошутама, златарску траву пашће и једно лане.

Слободан Љубојевић, координатор пројекта у оквиру ког су у врлети Златара из војвођанске равнице допремљени јелени, наводи да је крајњи циљ стварање стабилне популације јеленске дивљачи на овом простору, повећање биодиверзитета, а самим тим и обогаћивање туристичке понуде целог златарског краја.

- Планирано је да се у наредних три до пет година у ово прихватилиште сваке године у зимском периоду уноси по двадесетак грла јеленске дивљачи различите полне и старосне структуре која ће се ту прилагођавати неколико месеци а затим током јула, након тељења бременитих кошута, испуштати у природу - каже Љубојевић.

Овај пројекат од националног значаја финансира Република Србија преко Управе за шуме Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. После Таре и Студенице, ловиште "Златар" је трећи локалитет у Србији где се јелени насељавају.

А. Ровчанин


Изванредан животни простор за јеленску дивљач у Србији обавезују све ловне раднике, институције и локално становништо али и државне органе, да се ова дивљач заштити и насели на све погодне животне просторе у централном делу западне Србије, чиме би као друштво вратили дуг природи.

ПРИРОДНИ УСЛОВИ

ОАЗА јелена у Сеништима простире се на површини од четири и по хектара и опремљено је потребним ловно-техничим објектима. Прихватилиште је богато водом, растињем и свим осталим природним условима за јелене, а истовремено је повезано путевима и доступно ловочуварској служби ради контроле и надзора унете дивљачи.

Ловачко удружење "Козомор", које управља ловиштем "Златар" на површини од 55.900 хектара нововарошке општине, до краја године добиће нови простор у селу Божетићи.

Оронула камена зграда која је некада припадала Задрузи "Увац" одлуком локалне самоуправе, пре неколико година, додељена је ловцима и преуређује се у савремен ловачки дом. Уз камен и дрво, традиционалне материјале поднебља, приземни део се адаптира у простор за окупљање чланова Ловачког удружења, док су у надограђеном поткровљу смештене собе за ноћење. Ловачки дом ће, уз богатство ловне дивљачи и близину резервата "Увац", обогатити туристичку понуду краја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Смештање најстаријих чланова породице у дом за старе