ДР ДЕЈАН РАШИЋ: Свака отворена повреда ока мора хитно да се оперише

Ивана Ковачић
Ивана Ковачић

08. 08. 2020. у 05:00

КЛИНИКА за очне болести Клиничког центра Србије у време епидемије вируса корона збрињава само хитна офталмолошка стања, односно трауме ока које морају да се лече без одлагања.

ДР ДЕЈАН РАШИЋ: Свака отворена повреда ока мора хитно да се оперише

Приватна архива

У ову установу пристижу пацијенти из целе Србије. Од почетка епидемије у операционим салама ове Клинике збринута су 44 ургентна пацијента.


У интервјуу за "Новости" доцент др Дејан Рашић, специјалиста офталмологије, офталмохирург и специјалиста патологије, који је у ванредним условима рада извео 10 операција, каже да хитна офталмолошка стања која захтевају хоспитализацију нису малобројна:


- Постоји основна подела на стања која не захтевају хитну хируршку интервенцију, али је потребна хоспитализација и, она код којих операција мора брзо да се уради.


Која патологија захтева хитан пријем у болницу?


- То су запаљења рожњаче - кератитиси и улкуси, различитог порекла - бактеријски, вирусни, гљивични, паразитарни, и најчешће у одмаклој фази болести, запаљења судовне опне ока различитог порекла и теже клиничке слике, оклузије главних крвних судова мрежњаче... Такође и акутни глауком, патологија видног живца (запаљење, едем, исхемија), целулитис орбите, орбитални инфламаторни синдром, изражени акутни дакриоциститис, некротизујући фасциитис. Неуроофталмолшка стања углавном захтевају неуролошко испитивање и лечење.


А повреде ока, тумори?


- Стања трауме ока која захтевају хитну хоспитализацију и примену само конзервативног лечења су пре свега хемијске повреде ока киселинама и базама, као и контузионе повреде очне јабучице. Код овог типа повреда, у великом броју случајева, лечење траје месецима, али не и сама хоспитализација, иако има изузетака, док се компликације понекад лече годинама. Болести које захтевају хоспитализацију ради добијања конзилијарног мишљења односно одлуке о даљем лечењу су интраокуларни тумори, пре свега меланом.


Шта мора хитно да се оперише?


- Хитно оперативно лечење захтевају повреде ока и припојака ока где спадају пенетрантне повреде ока са страним телом или без њега, руптуре очне јабучице, лацероконтузне ране капака, повреде одводног сузног апарата, затим, ендофталмитис, аблација мрежњаче, перфорација рожњаче са пролапсом увеалног ткива или без њега, субпериостни апсцес орбите, одређене повреде очне шупљине.


Уколико пацијент има вишегодишњи проблем са здрављем ока, а баш у ово време је одлучио да дође код офталмолога, шта у том случају?


- То су посебне ситуације са којима пацијенти дођу у ово "незгодно" време, и то први пут, тражећи помоћ. То углавном важи за запуштене случајеве тумора ока и аднекса који трају годинама, глаукома, како примарних тако и секундарних, у одмаклим стадијумима, дијабетесне ретинопатије, билатералне катаракте, где је пацијент функционално слеп, Грејвсове орбитопатије... Одлуку и процену о њиховом лечењу доносе лекари који се посебно баве овим патологијама.


Које хитно офталмолошко стање је најтеже за збрињавање?


- Свакако су најтежи за лечење пацијенти који долазе у одмаклом стадијуму болести. Такође, и повреде које укључују удружену трауму и предњег и задњег сегмента ока. Ако је томе придружена и повреда капака, сузног апарата, очне шупљине, онда је такво стање заиста хируршки изазов и за најискусније и највештије офталмохирурге.

Тежина повреде је углавном пропорционална тежини збрињавања, али и лошијем коначном исходу лечења - теже, разорније повреде имају у високом проценту лошији коначан исход лечења. Праћене су многобројним оперативним и постоперативним компликацијама. Често захтевају додатне хируршке интервенције, чиме се повећава могућност за настанак додатних проблема. Наравно, никако не треба заборавити још неке чињенице које утичу на исход терапије. То је на првом месту који хирург ће урадити примарну обраду ране и ко ће пратити пацијента, а праћење може да потраје месецима и годинама.


Шта је битно у примарној обради повреде ока?


- Од великог значаја је то да време протекло од повређивања до примарне обраде ране не би требало да буде дуже од 24 сата. Постоперативна терапија се прописује индивудуално и у зависности од стања на оку и готово свакодневно се прилагођава тренутној клиничкој слици. Хоспитализација би требало да буде оптимална, никако прекратка.


У ком проценту је могуће пацијенту сачувати вид код траума ока?


- Много је фактора који на то утичу. На првом месту зависи од степена тежине или разорности повреде, од њене локализације, али и од офталмохирурга који ће да уради примарну обраду ране. Наравно, није могуће говорити о тачним процентима, али направљена је класификација тежине повреда и очекивани исход истих, тако да се пацијентима може оквирно рећи шта се може очекивати у крајњем исходу лечења. Такође, требало би разумети да је сваки случај "прича за себе". Готово да нема идентичне повреде.


У захтевној хирургији трауме ока шта је најбитније?


- Моје дубоко уверење проистекло је из двадесеттрогодишњег офталмолошког искуства и више од 20.000 до сада урађених операција из различитих области офталмохирургије, као и искуства великог броја хируршки обрађених повреда ока у протеклих 15 година. А то је - да траумом ока не може свако да се бави већ само они најискуснији офталмохирурзи, са широком лепезом офталмохируршког знања и вештина, као и са дугогодишњим искуством и, као услов свих услова, жељом и посвећеношћу овој области офталмохирургије.

То, наравно, није чест или понекада није уопште случај у свакодневној клиничкој пракси, где повреде ока збрињава најчешће дежурни лекар који уопште не мора да има довољно хируршког искуства за обраду рана очне јабучице и припојног апарата ока. Тиме се знатно смањују шансе за било какав успех или повољан исход.


Дечје око другачије реагује


Колико је специфично збрињавање хитних офталмолошких стања код деце?


- Дечја траума ока представља посебан изазов и захтева велико знање, посвећеност и, свакако, високу хируршку вештину. Дечје око реагује другачије од ока одраслог и захтева честе контроле и подешавања терапије, најчешће свакодневно. Поред тога, требало би имати у виду и то да се, на пример, траума ока деце до пете или шесте године живота, дешава у неповољном тренутку, пошто је то још период развоја видне оштрине.

Сама повреда ока, у зависности од своје локализације и степена тежине, може значајно да угрози овај процес и да доведе до изражене слабовидости.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВУЧИЋ НА СВЕЧАНОСТИ ПОВОДОМ ДАНА КОБРИ: Образ нема цену, Србија није на продају, отаџбину волимо више од свега (ФОТО/ВИДЕО)

ВУЧИЋ НА СВЕЧАНОСТИ ПОВОДОМ ДАНА "КОБРИ": Образ нема цену, Србија није на продају, отаџбину волимо више од свега (ФОТО/ВИДЕО)

ПРЕДСЕДНИК Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствује војној свечаности поводом Дана Одреда војне полиције специјалне намене „Кобре“.

14. 04. 2024. у 10:35 >> 10:36

ЗАШТО СУ БРУТАЛНО УБИЈЕНИ? Игора одгајали пси на улици - заборавио матерњи, кад су им га одузели ДОШЛИ ИСПРЕД СИРОТИШТА и данима чекали

ЗАШТО СУ БРУТАЛНО УБИЈЕНИ? Игора одгајали пси на улици - заборавио матерњи, кад су им га "одузели" ДОШЛИ ИСПРЕД СИРОТИШТА и данима чекали

ТУЖНА прича дечака који је прошао пакао на земљи због својих родитеља и деде алкохоличара. Морао је да проси и живи на хладној улици, а данас је жив захваљујући Џеси, Гоги, Маши и Севи.

16. 04. 2024. у 14:14

Коментари (2)

ХИТНА РАФИНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ШТАМПУ: Рафаел Надал саопштио велику вест