ЕПИДЕМИОЛОГ КОН ОТКРИВА КОЛИКО ДУГО НАС МАСКА ШТИТИ: Ризик од преношења вируса можемо смањити 100 пута, ево и како

Новости онлине

14. 07. 2020. у 08:59

ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон рекао је да се налазимо у озбиљној ситуацији, која је неповољна са тенденцијом да пређе у ванредну.

ЕПИДЕМИОЛОГ КОН ОТКРИВА КОЛИКО ДУГО НАС МАСКА ШТИТИ: Ризик од преношења вируса можемо смањити 100 пута, ево и како

Фото: Принтсцреен

- Имамо проглашење ванредне ситуације у великом броју градова, те је јасно да је читав здравствени систем пренапрегнут и под великом тензијом и тренутно радимо на проширењу капацитета. Тако да је на неки начин ситуација под неком врстом контроле - каже Кон.

Он додаје да је велики притисак на ковид амбулантама и тражи стрпљење пацијената и од учесника на свим нивоима.

Кон каже да би маске требало носити и на отвореном.

- Поготово ови који су старији од 65 година и хронични болесници, јер тако штите себе. У овој ситуацији када је вирус у циркулацији, једини исправни начин који обезбеђује да се 100 пута смањи преношење је да сви носе маске. Ако не знамо тачно ко је заразан онда једноставно је то једини начин. Ако носе само хронични болесници и старији од 65 себе ће штитити само 30 одсто. Ако маску носи онај ко носи вирус онда је заштита 95 одсто, а ако и једни и други носе, онда је заштита 99 одсто, јер не може бити 100 - објашњава Кон.

Он каже да треба подржати ношење маске и на отвореном и да се то третирало као тактички начин решавања ове ситуације.

- У оваквим приликама, први пут то кажем, то постаје читава стратегија и нема више шале с тим. Могу да се носе и платнене маске које се перу. Колико дуго ће вас маска штитити зависи од брзине влажења, а обично је то 2 сата. Ако користите па скидате, онда вас штити два сата ефективно. То би требало често мењати, али то важи за оне који су у непрекидном коришћењу. Нормално, маску не морамо да користимо код куће или у свом ауту, али таксисти морају да користе - нагласио је Кон.

Епидемиолог је прокоментарисао и да није прикладно маске у аутомобилима качити на ретровизор јер постоји могућност друге врсте инфекције.

- Штитите се од ковида, а нормално и сви носимо микроорганизме који остају на маски и поново могу да се удишу - напомиње доктор.

Он каже да се сада осећа и да нам "недостаје" ванредно стање.

- Да није било ванредног стања, не бисмо могли да радимо. Тако и сада постоје одређена законска ограничења. Има многих који мисле да није било потребе за ванредним стањем, а данас и те како видимо да не можемо да пратимо и тврдимо да су контакти у самоизолацији. За време ванредног стања имали смо помоћ полиције у томе - истиче Кон.

Корона вирус се највише и најчешће преноси на разним окупљањима.

- Било је речи о томе и раније, али нарочито сад преко лета. Када је почео овај пораст заразе млађих људи између 20 и 40 година, скоро сваки други је имао податак о некој прослави. Увек је био на неком од тих славља присутан. Данас ноћни клубови где људи гласно певају, скандирања омогућавају да се клице брже и јаче пренесу. Све више научника тврди да вирус остаје у ваздуху, што објашњава зашто се све ово дешава преко лета. Вакцине нема, може само да се спроводи карантин и изолација. Карантин је код преведен у самоизолацију. Ми када смо укинули болнице за изолацију, као Сајам, одустали смо од таквог начина очекујући да ће нам лето олакшати. Сада јасно видимо да је вирус и те како способан на тим местима преношења. Зато су ноћни клубови где има гласног певања и уопште места на којима се гласније говори су најкритичнија. - испричао је Кон на телевизији Пинк.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

БЕКИМ СЕ ВИЂАО СА МУШКАРЦИМА: Бранка тек после смрти сазнала - ово никада неће моћи да преболи