ТЕШКОЋЕ У ДИСАЊУ, УМОР: Пацијенти који оздраве од короне месецима осећају последице

Танјуг

13. 07. 2020. у 22:43

ПАЦИЈЕНТИ који су оздравили од ковида19 настављају, седмицама а неки месецима, и након што су оздравили, да имају последице у виду хроничног умора, тешкоћа у дисању, болова у мишићима, неки би спавали цели дан, а некима представља велики напор попети се само један спрат степеницама, пише онлајн магазин “Јуроп тудеј”.

ТЕШКОЋЕ У ДИСАЊУ,  УМОР:  Пацијенти који оздраве од короне месецима осећају последице

Д.Миловановић

Истраживање су урадили лекари клинике “Џемели” из Рима Анђело Карфи и Роберто Бернабеи, испитујући 150 пацијената који су прележали заразу корона вируса.

Од испитаних, 87 одсто је потврдило да има најмање један од пост-ковид симптома, највише претерани умор, сметње у дисању, неки су имали и психолошке проблеме а један број пацијената је након оздрављења показивао знаке посттрауматског стрес поремећаја.

Готово сви испитани су имали проблеме са апетитом и смањење мишићне масе.

“Ковид19 је нова болест и ми за сада знамо симптоме, али се мало зна о последицама, и зато је ово истраживање, прво ове врсте, веома важно”, казе Анђело Карфи.

Позитивно је, истицу аутори истраживања, што се нису потврдила страховања лекара да ће болест оставити трајне последице на плућа, јетру, очи и срце.

Лекари препоручују да пацијенти који су се лечили у одељењима за реанимацију, и били подвргниути оксиџенизацији, подвргну редовној контроли више унутрашњих органа, а морају проћи и дуг период физичког и психолошког опоравка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОВАКО ЈА ЗАМИШЉАМ ПАКАО Снимак са плаже у Црној Гори изазвао бурне реакције: Радије бих седела код куће