АКО ИМАТЕ ОВАЈ ЛЕК ХИТНО ГА ВРАТИТЕ: АЛИМС издао упозорење

Предраг Стојковић
Предраг Стојковић

24. 06. 2024. у 20:19

АГЕНЦИЈА за лекове и медицинска средства (АЛИМС) издала је саопштење на свом сајту у којем се наводи да је из промета повучена серија лека рудакол, који користи особе које имају проблем са нервозним цревима, а о чему ју је обавестило представништво фирме, која је носилац дозволе за лек.

АКО ИМАТЕ ОВАЈ ЛЕК ХИТНО ГА ВРАТИТЕ: АЛИМС издао упозорење

Фото Shutterstock

Како се наводи у Алерту за лек, допису који је носилац дозволе за овај лек упутило АЛИМС-у, из промета се добровољно повлачи серија ЕМБЦД2035Б лека рудакол, у капсулама са продуженим ослобађањем, 30x200 милиграма.

- Повлачење се спроводи из превентивних разлога. Наведена серија лека повлачи се на основу неисправности у квалитету лека уочене приликом испитивања стабилности рутинских производних серија рудакол - наводи се између осталог у допису.

Додаје се да нису утврђени евентуални безбедоносни ризици повезани са наведеном неисправношћу.

"СВИ КОЈИ ИХ ИМАТЕ, ВРАТИТЕ ИХ"

- Сви примаоци се обавезују да издвоје преостале количине горе наведених серије лекова и да их врате добављачу - додаје се у алерту за лек.

Рок употребе серије овог лека која се повлачи је до априла 2025. године, а прва дистрибуција је била 26. јула 2022.

Рудакол се користи за лечење симптома иритабилног црева (СИЦ) и сличних проблема као што су хронични иритабилни колон, спастични затвор, мукозни и спастични колитис.

Црево је дугачка мишићна цев кроз коју пролази храна на доле како би се могла сварити. Уколико црево почне да се грчи (спазам) и чврсто стеже долази до појаве бола. Рудакол делује тако што ублажава бол, грчеве и друге симптоме које прате синдром иритабилног црева.

Синдром иритабилног односно нервозног црева чест је поремећај дигестивног система, од којег пати велики број пацијената.

Главни симптоми СИЦ-а су:

бол и грчеви (спазам) у стомаку; осећај надутости и гасови; пролив (са или без затвора); оскудне, тврде столице у облику куглица или трачица.

Симптоми могу бити различити од особе до особе.

Од функционалних поремећаја дигестивног система најчешће пате млади и радно способни људи. Они због тегоба често одсуствују са посла, не могу да се посвете уобичајеним друштвеним или личним обавезама, објаснила је раније за "Блиц" доцент др Снежана Лукић Снежана Лукић, шеф Кабинета за функционалне поремећаје Клинике за гастроентерохепатологију Универзитетског клиничког центра Србије (УКЦС).

Овај поремећај дефинише се када пацијент има бол у трбуху и промену у броју и конзистенцији столице, а наведене тегобе трају дуже од 6 месеци.

Узрок поремећаја је непознат, али се често почетак тегоба, или поновна појава тегоба доводи у везу са стресном ситуацијом или одређеном врстом хране. Некада се јавља и после вирусне или бактеријске цревне инфекције, а веома често, нема јасне повезаности почетка тегоба и неког посебног узрока.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

БИЋЕ ГРАДА И КИШЕ, РХМЗ ИЗДАО УПОЗОРЕЊЕ: Временска прогноза за суботу, 20. јул