ИСТОРИЈСКА ШАНСА ЗА СРБИЈУ: Годину дана од избора Београда за домаћина изложбе Експо 2027 - Огласио се министар Мали

Новости онлајн

21. 06. 2024. у 12:05

ПРЕДУЗЕЋЕ "Expo 2027 Beograd" подсећа да је данас тачно годину дана од када је Београд добио кандидатуру за одржавање Специјализоване Експо изложбе, која ће од 15. маја до 15. августа 2027. године бити одржана у нашој престоници, а први потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали је тим поводом рекао да је наша земља добила историјску шансу да игра у првој лиги напредних, иновативних и инвестиционо пожељних дестинација.

ИСТОРИЈСКА ШАНСА ЗА СРБИЈУ: Годину дана од избора Београда за домаћина изложбе Експо 2027 - Огласио се министар Мали

Фото Новости

Београд се прошле године први пут кандидовао за организацију ове значајне манифестације и у оштрој конкуренцији на 172. Генералној скупштини Међународног бироа за изложбе у Паризу победио шпанску Малагу, америчку Минесоту, тајландски Пукет и аргентински Барилоче.

Специјализована изложба Експо 2027 донеће многоструку корист за Србију током 92 дана трајања манифестације, али и у годинама пре и након изложбе.

Поводом годину дана откако је Београд добио прилику да буде домаћин Специјализоване изложбе, први потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали рекао је да је управо ова прилика убрзала економски развој целокупне државе.

- Наша земља добила је историјску шансу да игра у првој лиги напредних, иновативних и креативних, инвестиционо пожељних дестинација и ми то схватамо веома озбиљно. Захваљујући Експо 2027. Београд, ми ћемо се представити свету у најбољем светлу, остварити разне видове сарадње са више од 120 држава, али и унутар наше земље покренути стотине нових пројеката, развијати све гране индустрије, повећати број запослених и што је најважније, наредним генерацијама оставити још лепшу и бољу Србију - рекао је министар Мали.

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Генерални секретар Међународног бироа за изложбе Димитри С. Керкентзес рекао је да је одушевљен импресивним напретком који је Србија остварила откако су је пре годину дана земље чланице Бироа одабрале да буде домаћин Специјализоване изложбе 2027.

- Тема 'Играј за човечанство - спорт и музика за све' обећава да ће подстаћи јединство и иновације, а ми жељно ишчекујемо наставак наше сарадње са Србијом како би овај догађај постигао велики успех - истакао је Керкентзес и додао да су државе чланице показале велико интересовање за тему, што је снажан знак да ће међународно учешће у Експо 2027. Београд бити високог квалитета.

Директор "Експо 2027 Београд" Душан Боровчанин истакао је да је Међународни биро за изложбе Србији указао велико поверење додељивањем организације Специјализоване изложбе Експо 2027. године.

- Верујем да је у обзир узета аутентичност и релевантност предложене теме, наше организационе способности у одржавању великих догађаја, али и наша традиционална гостољубивост. Поносан сам на цео Експо тим због свега што смо урадили за ових годину дана. Пред нама је још много посла и уверен сам да ћемо испунити све задатке уз подршку владе, институција, привреде, академске заједнице, али и грађана Србије - рекао је Боровчанин.

Експо 2027. Београд биће одржан у периоду од 15. маја до 15. августа 2027. године са темом "Play for Humanity: Sport and Music for All" (Играј за човечанство: спорт и музика за све).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

РУСИЈА ЈЕ БЕСНА: Погинуо Дмитриј Адајев