ПРОЈЕКАТ "ЈАДАР" МОЖЕ СЕ БЕЗБЕДНО РЕАЛИЗОВАТИ Рио Тинто: Објављени радни нацрти Студија о процени утицаја на животну средину

Novosti online

13. 06. 2024. у 13:10

КОМПАНИЈА Рио Тинто је на сопствену иницијативу објавила прелиминарне нацрте Студија о процени утицаја на животну средину Пројекта „Јадар“ како би омогућила јавности да добије увид у потенцијалне утицаје пројекта на животну средину и мере за њихово ублажавање.

ПРОЈЕКАТ ЈАДАР МОЖЕ СЕ БЕЗБЕДНО РЕАЛИЗОВАТИ Рио Тинто: Објављени радни нацрти Студија о процени утицаја на животну средину

Фото: Промо

Нацрти студија засновани су на истраживањима која је спровело више од сто домаћих и међународних независних стручњака, укључујући 40 универзитетских професора са више од 10 факултета.

Резултати научних истраживања показују да се Пројекат „Јадар“ може реализовати безбедно, уз поштовање највиших домаћих и међународних стандарда заштите животне средине.

Нацрти данас објављених студија резултат су укупно шест и по година рада. Рад на студијама почео је прикупљањем података о почетном стању, након чега је спроведено више од 23.000 биолошких, физичких и хемијских анализа земљишта, воде, ваздуха и буке. Нацрти студија су свеобухватни и засновани су на обимним подацима који омогућавају прецизне закључке о потенцијалним утицајима на животну средину и одговарајућим мерама заштите. Објављивање нацрта студија на 2.000 страница, са пратећим објашњењима, не представља почетак званичног поступка процене утицаја на животну средину који предвиђа закон Републике Србије.

- Радне нацрте студија објављујемо како бисмо подстакли јавни дијалог о Пројекту „Јадар’’ заснован на чињеницама наспрам политизоване дебате која се базира на дезинформацијама и лажним вестима - каже Маријанти Бабић, главна заступница компаније Рио Тинто у Србији.

- Ове студије пружају прилику локалној заједници и свим заинтересованим странама да се сами увере у све што је до сада урађено.

- Радни нацрти све три студије су међузависни и повезани. Треба их посматрати и оцењивати као саставне делове шире целине, а не као самосталне, независне документе - истиче Бабићева.

- Ови документи заједно идентификују могуће утицаје на животну средину и предлажу одговарајуће мере заштите.

- Радни нацрти студија о процени утицаја на животну средину Пројекта „Јадар’’ представљају најсвеобухватније студије ове врсте које су икада рађене у Србији - каже професор доктор Александар Јововић, редовни професор Машинског факултета и руководилац две студије. Професор Јововић наводи да „кроз бројне моделе, прорачуне и анализе ове студије детаљно анализирају почетно стање животне средине и процењују техничка решења и њихов утицај на животну средину и здравље људи. На основу тога, у студијама су наведени сви познати потенцијални ризици и предложена су одговарајућа решења за ублажавање утицаја, чиме је показано да се пројекат може одговорно и безбедно реализовати. Учешће невладиних организација, универзитетских установа, академика, пројектантских компанија и заинтересоване јавности у будућој јавној расправи о студијама допринеле би развоју пројекта високог квалитета.“

Радни нацрти студија о процени утицаја на животну средину Пројекта „Јадар“ састоје се од три засебне, међузависне и повезане студије о утицају подземног рудника, постројења за прераду на површини и депоније индустријског отпада. Заједно ове студије пружају објективну и независну анализу потенцијалних утицаја на животну средину, као и начине на које ће ти ризици бити ублажени. Студије су сачињене тако да прво утврђују почетно стање, затим идентификују ризике који могу изазвати потенцијалне штетне последице по ваздух, земљиште, воду, биодиверзитет, потенцијалне ризике управљања отпадом, културно наслеђе и живот заједнице, а затим детаљно описују кораке које ће компанија предузети да спречи и управља тим ризицима и надокнади последице када је то потребно.

Када су у питању рударски пројекти, као и приликом изградње путева, електрана и реализације других инфраструктурних пројеката, забрањено је започињање било каквих радова без званично одобрене студије о процени утицаја на животну средину од стране надлежних државних институција Републике Србије. Тај процес подразумева и јавне расправе и ревизије независних стручњака.

Против пројекта „Јадар" води се интензивна кампања ширења дезинформација, у којој се злонамерно пласирају лажне вести и неосноване тврдње да ће Пројекат имати деструктивне, негативне утицаје на животну средину и здравље људи. Такве неодговорне и континуиране оптужбе без икаквих доказа пласиране су са циљем да се јавност доведе у заблуду и изазове неоправдана забринутост грађана. Научне чињенице, које су потврдили независни стручњаци и које су представљене у студијама о процени утицаја на животну средину, у потпуности оповргавају те лажне тврдње.

Материјале са објашњењима радних нацрта студија и одговоре на најчешћа питања потражите на https://tinyurl.com/4h9e46r7

О Пројекту „Јадар“

Лежиште „Јадар“  је првокласни ресурс са потенцијалом да постави темељ развоја новог ланца производње електричних возила у Србији. У пуном капацитету, у оквиру  „Јадар“ пројекта би се годишње производило око 58.000 тона литијум-карбоната, 160.000 тона борне киселине и 255.000 тона натријум-сулфата. Пројекат би могао да обезбеди довољно литијума за напајање преко милион електричних возила годишње. Влада Србије је у јануару 2022. године ставила ван снаге дозволе за предложени рударски пројекат подземне експлоатације литијум-бората.

О Рио Тинто групацији

Рио Тинто групација послује у 35 земаља у којима 57.000 запослених ради на проналажењу бољих начина обезбеђивања материјала који су свету потребни. Наш портфолио укључује гвожђе, бакар, алуминијум и низ других минерала и материјала неопходних за развој и напредак људи, заједница и држава, као и за смањење емисија угљен-диоксида на нето нулту вредност. Непрестано смо у потрази за новим пројектима који подржавају енергетску транзицију и тренутно истражујемо 8 сировина у 18 земаља. Више од 150 година искуства у рударству и преради, усмерава наше пословање. Данас се наша компанија ослања на технологије као што су аутоматизација и вештачка интелигенција које нам помажу да послујемо безбедније и ефикасније, као и да смањимо наш еколошки отисак.

О компанији Rio Sava Exploration d. o. o.

Групација Рио Тинто је основала 2001. године у Србији компанију Rio Sava Exploration d. o. o., ћерку фирму регистровану за спровођење активности геолошких истраживања. У децембру 2004. године нов минерал, богат литијумом и бором пронађен је у долини реке Јадар у близини Лознице, у западној Србији. За откриће овог јединственог минерала заслужан је тим домаћих и страних геолога, што је 2006. године довело до регистрације потпуно новог минерала названог јадарит, који је име добио по долини реке у којој је пронађен. Србија је за сада једино место на свету где је јадарит пронађен. За више информација о Пројекту „Јадар“ посетите https://riotintoserbia.com/projekat-jadar/.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

КО ЈЕ ЗГОДНИ ТЕЛОХРАНИТЕЉ ДОНАЛДА ТРАМПА? Изгледа као главни лик из серије, а његова храброст је одушевила цео свет (ВИДЕО)