ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ: Хитно се огласио "Батут" - У ова три града у Србији време може бити опасно по здравље

Novosti online

04. 06. 2024. у 11:09

ИНСТИТУТ за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" огласио се на свом сајту поводом првих тропских дана који су пред нама у овој години. По биометеоролошкој прогнози ове установе, време ће бити потенцијално опасно по здравље у петак, 7. јуна, и то у три града у Србији.

ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ: Хитно се огласио Батут - У ова три града у Србији време може бити опасно по здравље

FOTO: Arhiva novosti

Институт "Батут" подсећа да са аспекта здравља људи, по препорукама Светске здравствене организације (СЗО), топлотни талас је појава од најмање три узастопна дана када је максимална дневна температура ваздуха изнад дефинисане критичне вредности.

Како је у разговору за "Блиц" недавно рекао проф. др Југослав Николић, директор РХМЗ-а, тропски дан је, по дефиницији, дан са максималном температуром ваздуха од 30 степени и више.

FOTO: Arhiva novosti

Четири дана у низу температура до 35 степени

По прогнози РХМЗ, такве дане ћемо имати у четвртак, петак, суботу и недељу, а жива у термометру ће се пети до 35. подеока.

- Прогнозиране вредности максималне дневне температуре ваздуха биће у категорији опасне појаве 10. јуна на подручју северне, као и у делима западне и централне Србије. У периоду од 7. до 9. јуна у појединим деловима северне, централне и јужне Србије, а 10. јуна у већем делу Србије се очекују максималне дневне температуре ваздуха у домену потенцијално опасне појаве - наводи се на сајту Института "Батут".

Прогнозиране вредности максималне дневне температуре ваздуха биће у категорији потенцијално опасне појаве 7. јуна на територији града Београда, Јужнобачког и Средњобанатског округа, а у осталим деловима Србије нема упозорења.

Своју табелу упозорења "Батут" је поделио у четири боје - зелену, жуту, наранџасту и црвену. Све док се табела зелени, време је безбедно по здравље.

- Зона термалног комфора безбедна по здравље; овај период би требало искористити за обезбеђивање техничких услова и комуникацијских канала - Института Батута

По табели коју је "Батут" објавио, односи се на период од 3. до 7. јуна, жути аларм се пали у Београду, Сурчину, Бечеју и Зрењанину, где је прогнозирана температура 32 степена.

Фото: Принтскрин

Жута табела - потенцијално опасни временски услови

Мере превенције:

- Неопходна је надокнада течности, односно одржавање терморегулације уносом довољне количине течности, како пре, тако и у току трајања изложености повишеној амбијенталној температури, без обзира на субјективни осећај жеђи

- Избегавање алкохола и превише кафе и шећера
- Треба узимати мање, а чешће оброке, и избегавати храну са високим садржајем протеина.
- Одећа би требало да је од природних тканина велике порозности за ваздух, због олакшаног испаравања зноја и утицаја убрзаног ваздушног струјања у интимној зони

Фото Shutterstock

Наранџаста боја - опасни временски услови

Мере личне заштите:

- Одећа би требало да је направљена од лаганих летњих материјала светле боје, а чија структура допушта пропустљивост ваздуха и омогућава успешније одавање топлоте

- Редовна рехидрација у току целог дана, невезано за степен физичке активности или осећај жеђи
- Уколико се ради о старијој популацији или незапосленима, све теже кућне послове (прање рубља, тепиха, завеса...) требало би обављати у хладнијој половини дана (јутро, вече).
- Без преке потребе, не би требало напуштати добро климатизован затворени простор за све време трајања повишене спољне температуре.
- Уколико је то неизбежно, обезбедити редовну рехидрацију у току боравка на топлом.
- Посебну пажњу треба обратити на одржавање личне хигијене, затим на хигијенске услове у току прања воћа и поврћа као и на саму припрему хране, јер у условима када је организму неопходно беспрекорно функционисање система терморегулације, свака дехидрација, настала као последица алиментарне интоксикације праћене дијарејом, додатно би компликовало здравствено стање особе која је претрпела било које од наведених клиничких манифестација топлотног стреса. 

Црвена боја - веома опасни временски услови

Мере превенције:

- Често мењање чисте и суве одеће требало би примењивати, како као превентивну меру, тако и у случају већ дијагностикованог топлотног осипа

- Смањење интензитета физичке активности или скраћење времена изложености дејству повишене амбијенталне температуре
- Редовни унос течности (1 чаша воде/20 минута) у устаљеном ритму, без обзира на евентуално одсуство осећаја жеђи
- Појава топлотних едема горњих и доњих екстремитета превенира се регуларно обављеном аклиматизацијом на услове повишене спољне температуре ваздуха (промена климатских зона). До опоравка долази након боравка у хладнијем окружењу у трајању од 1 до 2 дана
- На сваку појаву конфузности, несвестице, изразито топле и суве коже потражити хитну лекарску помоћ.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

Јединствени Египатски Малдиви - Никада повољније!