ПРЕДАВАЊЕ ИСТОРИЧАРА ДР МИЛОША САВИНА: „Банат после пада Угарске под османску власт"

Предраг Стојковић
Предраг Стојковић

20. 05. 2024. у 22:28

КАДА је реч о Србима у Банату у периоду након османских продирања у Угарску после Мохачке битке, тамошња популација од стране појединих историчара и публициста представљена је као скуп људи без неког нарочитог културног развитка, који су се дизали на буне и устанке из хира и без неке нарочите потребе.

ПРЕДАВАЊЕ ИСТОРИЧАРА ДР МИЛОША САВИНА: „Банат после пада Угарске под османску власт

Фото КЦНА

Напротив, прича о Банату из тог периода је много комплекснија и везана је за формирање држава на подручју некадашње Угарске, за кнежевину Ердељ, преузимање угарског трона од стране Фердинанда Хабзбуршког и касније Рудолфа.

У периоду до 1720. године Банат није био питома равница какву данас познајемо, већ плодна равница прошарана рекама, долинама и мочварама и барама, без изграђеног система канала који су изграђени тек у осамнаестом веку када ова равница добија свој данашњи облик и потенцијал за производњу хране. Банат као житница је Турцима био интересантан на њиховом путу продирања на север како би, између осталог, прехранили војску.  

Банат су насељавали многи народи: Хуни, Авари, Словени. Постоје историјски трагови који говоре у прилог томе да је српско становништво живело у Банату. Изграђени манастири и цркве говоре о једној изузетно развијеној култури у 12. и 13. а нарочито у 14. и 15. веку. У периоду пре Мохачке битке, најзначајнији прилив Срба у Банат десио се за време владавине Матије Корвина, угарског краља који је у те крајеве населио између 120 и 150 хиљада Срба.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
КОНАЧНО РЕШЕНА МИСТЕРИЈА НЕСТАЛОГ АВИОНА: Годинама се ништа није знало, а сада је уследио шок (ВИДЕО)

КОНАЧНО РЕШЕНА МИСТЕРИЈА НЕСТАЛОГ АВИОНА: Годинама се ништа није знало, а сада је уследио шок (ВИДЕО)

ПЕДЕСЕТ три године након што је приватни авион са пет мушкараца нестао у снежној ноћи у Вермонту, стручњаци верују да су пронашли олупину давно изгубљеног млазњака у језеру Шамплејн у Северној Америци.

12. 06. 2024. у 17:14

СКАНДАЛ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ: Делегација Србије напустила састанак, срамне провокације хрватског представника

СКАНДАЛ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ: Делегација Србије напустила састанак, срамне провокације хрватског представника

ДЕЛЕГАЦИЈА Србије и заменик председавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбедност Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић напустили су данас годишњи састанак представника комисија за одбрану и безбедност парламената Југоисточне Европе након што је посланик хрватског Сабора, говорећи о Савету Европе, рекла да ће Приштина бити примљена у Савет Европе што је била директна провокација упућена делегацији Србије.

12. 06. 2024. у 16:13

Коментари (0)

ЈОШ НИСТЕ ОДЛУЧИЛИ ГДЕ ЋЕТЕ НА ЛЕТОВАЊЕ? Контики вас води у Тунис по невероватно ниским ценама