МОЈСИЛОВИЋ: До краја месеца предлог за начин служења војног рока

Novosti online

23. 04. 2024. у 08:54

ИМАЈУЋИ у виду да је војна неутралност једно од полазишта Стратегије националне безбедности Републике Србије, те да је Стратегијом одбране изражено опредељење да се заштита и остваривање одбрамбених интереса заснивају на моделу тоталне одбране, неопходно је оспособљавање најширег дела становништва за војну службу, истиче начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

МОЈСИЛОВИЋ: До краја месеца предлог за начин служења војног рока

Фото Војска Србије

По његовим речима, Генералштаб ВС обавезни војни рок види као дугорочно решење за достизање потребног квалитета кадровске и старосне структуре ратних јединица, односно резервног састава Војске Србије.

Разрађено је више модела служења војног рока, с јасно идентификованим позитивним и негативним ефектима, уз упоредну анализу по претходно дефинисаним критеријумима, на основу чега је познат и издвојен оптималан модел.

- Процену и предлог за враћање обавезног служења војног рока, с предлогом модела обавезног служења војног рока и динамичких планова за стварање услова за активирање обавезе, доставићемо врховном команданту ВС и председнику Републике до краја месеца, прецизира генерал Мојсиловић, те додаје да не би било коректно да говори о садржају предлога пре него што се исти достави.

Начелник Генералштаба Војске Србије коментарише и безбедносну ситуацију на Космету, која је по његовој оцени изузетно осетљива – и поред присуства међународних снага безбедности, заштита основних људских права српског народа на КиМ и даље је неадекватна, будући да се починиоци кривичних дела према Србима углавном не процесуирају и да су напади албанских екстремиста и скрнављење српских светиња готово свакодневни.

- Ове нападе видим као део операције застрашивања преосталог српског становништва, што за циљ има 'пузеће' етничко чишћење, односно Косово и Метохију без Срба, каже генерал, те додаје да је безбедносна ситуација у Копненој зони безбедности релативно стабилна – Војска Србије у сарадњи с другим снагама безбедности РС обезбеђује административну линију, спречава илегалне преласке, екстремистичке активности и деловање организованог криминала.

На Дан војске генерал Мојсиловић истиче и да је изузетно срећан и поносан на резултате које је Војска Србије остварила последњих година и на то колико је данас ВС у сваком погледу јача и опремљенија.

- Настављамо модернизацију тенкова и борбених возила пешадије, ремонт и модернизацију хеликоптера Ми-35П, завршавамо пројекат 'Стратегијска ПВО купола' (интегрисани систем ПВО), уводимо нови домаћи систем аутоматизације у јединицама ваздушног осматрања и јављања, а очекује нас и потписивање уговора за нови вишенаменски борбени авион, закључује начелник Генералштаба ВС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: Мирдита и треба да буде на Видовдан!

ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: "Мирдита и треба да буде на Видовдан!"

ЧЕДОМИР Јовановић, председник ЛДП-а, напао је Милоша Раденковића, водитеља јутарњег програма на телевизији "Прва", и питао га због чега не узме пушку и не оде у војску и изазвао општи хаос у студију у којем је био и Војислав Шешељ, лидер радикала.

17. 06. 2024. у 14:30

ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

"ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА" Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

БИВШИ председник Молдавије Игор Додон изјавио је да је сигуран да је већина грађана Молдавије против одлуке власти те земље да у Генералној скупштини УН подржи и гласа за резолуцију о наводном геноциду у Сребреници.

17. 06. 2024. у 10:50

Коментари (0)

РЕВАНШ АЛБАНЦИМА ОД ГРОБАРА И ДЕЛИЈА: Ово се на ЕУРО 2024 десило дан након што се величала велика Албанија (ФОТО)