СВЕ О "ВИХОРУ 2024" Преко 2.000 припадника Војске Србије на Пештеру - Нови дронови, летелице и модернизовани тенкови (ФОТО)

Марија Стевановић
Марија Стевановић

17. 04. 2024. у 10:10

МИНИСТАР одбране Србије Милош Вучевић изјавио је данас да преко 2.000 припадника Војске Србије учествује на војној вежби Вихор 2024. на Пештеру.

СВЕ О ВИХОРУ 2024  Преко 2.000 припадника Војске Србије на Пештеру - Нови дронови, летелице и модернизовани тенкови (ФОТО)

Фото: Војска Србије

- На тој вежби биће приказано преко 500 наоружања, односно свега онога што чини наоружање и војну опрему Војске Србије. Од тог броја биће представљено више од 270 оних најсложенијих и највреднијих, најдубљих система наоружања - рекао је он за РТС.

Према речима министра, на војној вежби Вихор 2024. видеће се и нови дронови, беспосадне летелице, модернизовани тенкови, као и модернизована оклопна возила, најбоља самоходна, али и ракетна артиљерија.

Фото: Војска Србије

- Показаћемо свакако не само способност наше војске, него и послати јасну поруку грађанима Србије, да је наша војска обучена, храбра, а свима онима који нису добронамени према Србије, показаћемо да наша земља није џак за ударање и да нас нико неће омаловажавати - рекао је Вучевић.

Фото: Принтсцреен/РТС

Вежба "Вихор 2024" се реализује до 21. априла и према ранијим најавама Министарства одбране на њој учествују оперативни капацитети копнене и ваздухопловне компоненте Војске Србије, у циљу даљег унапређења обучености и оспособљености команди и јединица за припрему и извођење борбених операција, за организовање садејства, сарадње и заштите снага, као и за контролу територије и логистичку подршку снага у зони операције. У оквиру активне фазе здружене тактичке вежбе "Вихор 2024", јединице Копнене војске реализују интензивне вежбе на сталним и привременим полигонима Војске Србије.

Вежба "Вихор" реализује се на основу директиве председника Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића. 

Најсложенија активност 19. априла

"У овој фази вежбе, која се изводи на 12 локација, јединице из састава копнене и ваздухопловне компоненте, као и специјалне снаге Војске Србије, у складу са добијеним задацима и својом наменом, реализују одељенска, водна и четна бојева гађања, тактичка увежбавања, тренажне летове, бомбардовање и ракетирање, десантирање и савлађивање водених препрека, како би се припремили за следеће, још сложеније, етапе вежбе.

У реализацији тактичких и ватрених задатака активно се употребљавају тенкови и друга оклопна борбена возила, борбени и транспортни ваздухоплови, ракетни системи за противваздухопловна дејства, противоклопни ракетни системи, артиљеријска оруђа, беспилотне летелице и даљински пилотирани ваздухоплови, мултисензорски извиђачки системи и савремено стрељачко наоружање.

Посебна пажња дата је прикупљању и обради обавештајних података новоуведеним средствима, заштити снага, контроли територије и непрекидности телекомуникационог обезбеђења и логистичке подршке јединица у зони операције", саопштено је у понедељак из Министарства одбране. 

Фото: Војска Србије

Вежбајуће јединице су на терен изашле почетком прошле недеље, а најсложенија активност реализоваће се на привременом полигону „Пештер“, у петак, 19. априла, када ће здружене снаге Војске Србије демонстрирати оспособљеност за извођење нападне операције. Тада ће снаге Војске Србије показати одлучност, увежбаност, ватрене могућности и висок ниво садејства и сарадње у одговору на изазове, ризике и претње по безбедност Републике Србије, а биће представљен и део борбених средстава из развоја домаће одбрамбене индустрије.

 

БОНУС ВИДЕО:

ВУЧИЋ ДОНЕО ОДЛУКУ: Додељена војна застава Кобрама

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПУТИН НАРЕДИО ВОЈСЦИ: Притисните нуклеарно дугме (ФОТО/ВИДЕО)

ПУТИН НАРЕДИО ВОЈСЦИ: Притисните "нуклеарно дугме" (ФОТО/ВИДЕО)

РУСИЈА је поново извела тактичко распоређивање нуклеарног оружја и вежбу гађања дуж границе са Украјином, која је укључивала пребацивање лажних нуклеарних бојевих глава до складишта и аеродрома, где су утоварене на бомбардере.

13. 06. 2024. у 19:59

Коментари (0)

ЗВЕЗДА СЕ РЕШИЛА ВЕЗИСТЕ: Странац напустио Маракану, а остаје у Суперлиги