НОВЕ МЕРЕ ПРОТИВ НАСИЛНИХ ЂАКА, АЛИ И РОДИТЕЉА: Казна са 10.000 повећана на 100.000 динара и то је само једна од осам новина

Новости онлине

25. 11. 2023. у 08:04

ИЗМЕНАМА и допунама Закона о основама система образовања и васпитања сада су повећане обавезе и казне за насилне ученике, али и родитељи насилне деце ће лоше понашање своје деце морати много више да плате - уместо досадашњих 10.000 до чак 100.000 динара.

НОВЕ МЕРЕ ПРОТИВ НАСИЛНИХ ЂАКА, АЛИ И РОДИТЕЉА: Казна са 10.000 повећана на 100.000 динара и то је само једна од осам новина

Фото: Shutterstock

И не само то, мораће и много више да се укључе у решавање проблема. Ово је осам најзначајнијих промена које доноси нови закон када су у питању насилни ђаци.

1. Не може да промени школу док се не заврши васпитно-дисциплински поступак

Након што се деси случај насиља у школи, родитељи углавном сматрају да је насилни ђак тај који треба да пређе у нову школу. Међутим, у том случају стара школа обуставља дисциплински поступак, а нова нема основа да га покрене, и тако насилна деца углавном пролазе без икаквих последица.

Сада се то мења, у смислу да ће применом новог закона бити немогуће да до окончања васпитно-дисциплинског поступка насилник промени школу. Дакле, сада насилник остаје у старој школи и дуже него пре. Родитељи замерају управо то што се насилник не премешта у другу школу јер га тако и жртва виђа, што додатно отежава целу ситуацију, али ће, применом новог закона, барем поступак против насилника морати да буде завршен, а казна изречена.

У Закону се наводи и да ученик или родитељ на то немају право жалбе, али да имају право на судску заштиту у управном спору.

- Школа ће донети решење којим се издавање исписнице одлаже до окончања васпитно-дисциплинског поступка - пише у изменама Закона.

Уколико дете које је током школовања имало изречене васпитне и васпитно-дисциплинске мерама, оне морају бити унете у исписнице приликом уписивања у другу школу у току школске године.

2. Бахато понашање - удаљавање из школе и онлајн настава 5 дана, родитељ дужан да прати процес

Удаљавање ученика са наставе многи су видели као коначно решење за ђаке који се бахато понашају у школи, малтретирају другу децу, али и наставнике, уништавају школску имовину или имовину других ђака. Решење о удаљавању ученика са наставе доноси директор школе и он прелази на онлајн наставу пет дана.

Председник Форума београдских гимназија Александар Марков сматра да би највећи страх суспендованом ученику требало да буде чињеница би следећа мера након суспензије, могла бити искључење.

- Ученик има 5 дана да размисли и да схвати да школа може да функционише и без њега, да види да може бити врло лако искључен. Ово се њему рачуна као оправдани изостанак, али на основу њих се он изводи на разредни испит - појаснио је он у разговору за медије.

Током искључења добија материјале за учење, "али на њему је да ли ће да учи или не". Битна измена у овом члану Закона је што је родитељ "дужан да се информише о току наставног процеса".

Дакле, насилни ученик не да добије пет дана одмара, већ да учи од куће, а и родитељи ће морати да се укључи у цео тај процес.

Напади на вршњаке, Фото Shutterstock

3. Ако се родитељ не одазове, директор поставља психолога да заступа ученика

Уколико се покрене васпитно-дисциплински поступак, ученик, родитељ, учесници и сведоци морају бити саслушани и дати писану изјаву.

Уколико се родитељ не одазове том поступку, директор школе поставља одмах, а најкасније наредног радног дана, психолога, односно педагога установе да у том поступку заступа интересе ученика, о чему одмах обавештава центар за социјални рад.

4. Оцена из владања улази у просек

Још једна велика новина јесте да се оцењује и владање ученика, и да за ученике од другог разреда основне школе и свих разреда средње школе утиче и на општи успех, те да се оцењује бројчано у току и на крају првог и другог полугодишта. Дакле улази у просек!

За ученике првог разреда владање се оцењује у току и на крају првог и другог полугодишта описном оценом која не утиче на општи успех ученика.

5. Ако донесе алкохол, цигарете или дрогу у школу следи суспензија

Иако се донекле подразумевало да у школу не треба доносити алкохол, оружје, цигарете или психоактивне супстанце, изменама Закона то сада спада у теже повреде обавеза ученика.

Осим тога што не сме да уништи или украде имовину школе или својим понашањем угрози своју или туђу безбедност, ученик може због поседовања, коришћења и давања психоактивних супстанци, алкохола и цигарета бити удаљен са наставе минимум пет дана, а максимум до окончања дисциплинског поступка.

Такође, у теже повреде спада и употреба мобилног телефона у сврхе којима се угрожавају права других или у сврхе преваре у поступку оцењивања. Школа је дужна да општим актом пропише употребу електронских уређаја.

6. Ако се насиље деси ван школе појачава се васпитни рад

Након што је ученицу 7. разреда новобеоградске основне школе "Јован Дучић" друг из разреда шутнуо у главу и поломио нос, има страх од повратка у учионицу. Случај компликује чињеница да се насиље десило недалеко од школе, па то умањује ингеренције школе у виду кажњавања ученика.

Из школе су се на питање да ли је дечак кажњен, позвали на измене Закона које и даље не прописују обавезе школе да реагује у већој мери од тога да појача васпитни рад са насилним дететом.

Како су саопштили, "он ће разговарати са одељенским старешином, педагогом и психологом школе. Ученик ће урадити и презентацију везану за толеранцију коју ће представити друговима и другарицама свог одељења, а родитељи ученика ће долазити на разговоре код одељенског старешине и стручне службе".

- Са учеником који ван простора школе, односно другог простора у коме школа остварује образовно-васпитни рад, учини повреду забране из чл. 110–112. овог закона (насиље, дискриминација, вређање угледа и достојанства... прим. нов.), школа у складу са извештајем спољашње мреже заштите појачава васпитни рад, уз предузимање других активности у складу са прописима којима се уређују: критеријуми за препознавање облика дискриминације, поступање установе у случају сумње или утврђеног дискриминативног понашања и вређања угледа, части и достојанства личности, као и протокола поступања у одговору на насиље, злостављање и занемаривање - наводи се у Изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања.

Принтскрин

7. Појачане одговорности родитеља

У односу према вршњацима и надређенима, одговорност није само на ученицима, већ и родитељима. Њихово учествовање у процесу школовања је од великог значаја, а сада су њихове обавезе повећане, али са тим и казне за непоштовање.

Једна од њих је да родитељ на позив школе узме активно учешће у свим облицима васпитног рада са учеником (у реализацији оперативног плана заштите и плана појачаног васпитног рада)

Такође, треба да учествује у предлагању садржаја ваннаставних активности и програма на нивоу установе.

У изменама Закона је прописано да учествује у поступку избора уџбеника, у складу са законом којим се уређују уџбеници.

8. Казне за родитеље до 100.000 динара

Осим одговорности, повећање су и казне за непоштовање одређених одредаба Закона, а које иду и до 100.000 динара!

Неке од њихових одговорности су и да дете редовно похађа наставу, информише школу уколико је спречено да дође, правда изостанке...

Новина је да су казне предодређене и уколико на позив школе ипак не учествује у реализацији оперативног плана заштите и плана појачаног васпитног рада. Казну може платити због тежих повреда обавеза ученика.

За повреду ових прописа казна иде од 10.000 до 100.000 динара.

Казне од 40.000 до 100.000 динара следују родитељима уколико ученик врши физичко, психичко, социјално, сексуално, дигитално и свако друго насиље. Такође, казниће се и због понашања детета које вређа углед, част или достојанство.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: „РЕКЛА ЈЕ – ЈЕДАН ЈЕ ПАО МРТАВ“ Комшиница открива: Баба дечака осумњиченог за убиство тражила помоћ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ГОЈКО Дамјанић (58), који је трагично изгубио живот у авионској несрећи у округу Палм Бич, био је омиљен међу Србима који су живели на Флориди, а ова трагедија дубоко је потресла и шокирала све наше сународнике који живе преко океана.

12. 07. 2024. у 14:32

Коментари (0)

Средоземно море у Египту на какво нисте навикли! 8 дана већ од 560€ All Inclusive