ВОЗАЧИ, ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ - КАЗНА ЈЕ НОВЧАНА: Од данас обавезна зимска опрема за аутомобиле

Новости онлајн

01. 11. 2023. у 08:51

ВОЗАЧИ у Србији од данас имају законску обавезу да на возилу буду постављене гуме за зимску употребу, уколико је на коловозу снег, лед или поледица.

ВОЗАЧИ, ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ - КАЗНА ЈЕ НОВЧАНА: Од данас обавезна зимска опрема за аутомобиле

Фото Д. Миловановић

Та обавеза траје до 1. априла.

Агенција за безбедност саобраћаја подсетила је да су пнеуматици за зимску употребу препоручљиви и када су коловози суви, ако су температуре ниже од седам степени.

На овим температурама, пнеуматици за летњу употребу губе своју најважнију карактеристику - добро пријањање, а њихов зауставни пут приликом кочења је и до два пута дужи од уобичајеног трага који остављају пнеуматици за зимску употребу, саопштила је данас Агенција за безбедност саобраћаја.

На пнеуматицима за зимску употребу дубина газећег слоја (шара пнеуматика) мора бити минимум 4мм.

Шаре пнеуматика за зимску употребу су тако обликоване да спречавају задржавање снега и појаву „аквапланинга“.

Већа дубина канала на шарама пнеуматика за зиму главни је разлог зашто чак и најјефтинији пнеуматици за зимску употребу имају четири пута боље пријањање него пнеуматици за летњу употребу.

У периоду замене пнеуматика, потребно је пнеуматике за зимску употребу поставити на све точкове.

Постављање пнеуматика за зимску употребу само на погонску осовину може битно утицати на управљање и стабилност возила.

Пнеуматике старије од пет година је потребно детаљно контролисати једном годишње, односно најбоље је приликом редовне промене са летњих на зимске и обратно.

Изван насељених места, обавезно је у пртљажнику имати ланце или друга средства за повећање тракције, а када је снег на коловозу, ланци се монтирају на погонске точкове и то на оним саобраћајницама где је означена обавезна употреба.

У насељеним местима, возила не морају бити опремљена ланцима. У зимској опреми аутобуса и теретних возила обавезна је још и лопата за снег.

Само податак да је клизав коловоз због временских прилика у јануару, новембру и децембру прошле године утицао на девет смртних исхода и скоро 250 повреда у саобраћајним незгодама, довољно говори колико је важно поштовање свих саобраћајних прописа.

Према Закону о безбедности саобраћаја на путевима, возач је у обавези да у саобраћају на путу поседује зимску опрему и користи на прописан начин, у супротном предвиђена је новчана казна.

АБС апелује на возаче да прилагоде вожњу условима саобраћаја и стању пута и буду опрезни током вожње, нарочито у зимским условима.

БОНУС ВИДЕО:

ПУТЕВИ ЗА БУДУЋНОСТ: Друга епизода видео-серијала "Новости"


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ТУГА: Преминуо осамнаестогодишњак од кога је нација много очекивала на Олимпијским играма