ХИТНО ОБАВЕШТАВАЊЕ ЈАВНОСТИ О НЕСТАНКУ МАЛОЛЕТНИКА: Ступио нови правилник на снагу

Танјуг

21. 09. 2023. у 15:21

ПРАВИЛНИК Регулаторног тела за електронске медије, о хитном обавештавању јавности о нестанку малолетника ступио на снагу.

ХИТНО ОБАВЕШТАВАЊЕ ЈАВНОСТИ О НЕСТАНКУ МАЛОЛЕТНИКА: Ступио нови правилник на снагу

Фото: Pixabay

Пружалац медијске услуге дужан је да обавештење објављује (емитује) у наредних 48 сати и то у првих осам сати од тренутка достављања обавештења на сваких 30 минута, а после тога на сваких 60 минута.

Правилник Регулаторног тела за електронске медије, по ком пружалац медијске услуге, по пријему информације упућене од стране министарства, без одлагања објављује (емитује) обавештење о нестанку малолетног лица, ступио је данас на снагу.

У поменутом правилнику стоји да је пружалац медијске услуге дужан да објави (емитује) информацију о нестанку малолетног лица у трајању од најмање 20 секунди, у неизмењеном облику и идентичној садржини у којима му је достављена од стране надлежног министарства.

Пружалац медијске услуге дужан је да обавештење објављује (емитује) у наредних 48 сати и то у првих осам сати од тренутка достављања обавештења на сваких 30 минута, а после тога на сваких 60 минута.

Након истека рока од 48 сати од првог објављивања престаје обавеза даљег објављивања обавештења.

По пријему информације упућене од стране надлежног министарства да је нестало малолетно лице пронађено, пружалац медијске услуге, без одлагања прекида објављивање (емитовање) обавештења о несталом малолетном лицу и пре истека рока, обавештавајући јавност да је лице пронађено.

Истовремено са прекидом објављивања (емитовања) обавештења о несталом малолетном лицу, а у циљу заштите податка о личности малолетног лица, пружалац медијске услуге дужан је да, без одлагања, обрише све податке из обавештења о несталом малолетном лицу.

Савет Регулаторног тела за електронске медије, на седници одржаној 6. септембра ове године донео је Правилник о хитном обавештавању јавности о нестанку малолетног лица којим се ближе уређује начин испуњавања обавеза пружалаца медијских услуга у вези са начином објављивања (емитовања) програмског садржаја који за предмет има хитно обавештавање јавности о нестанку малолетног лица, а у циљу прикупљања информација које могу помоћи у спровођењу мера трагања за малолетним лицем и његовом проналаску.

Правилник је објављен у Службеном гласнику 12. септембра, а како је наведено ступа на снагу осам дана од те објаве.

БОНУС ВИДЕО:

СРЦЕПАРАЈУЋЕ: Екипе руске хитне помоћи придружују се либијским спасиоцима

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ГОТОВО ЈЕ! Алекса Аврамовић напустио Партизан, позната и наредна дестинација