ЈАВНА РАСПРАВА ЖЕЉКА МИТРОВИЋА И ОЛИВЕРЕ ЗЕКИЋ: Он јој посветио песму, она њему написала отворено писмо

Novosti online

22. 08. 2023. у 17:11

ЖЕЉКО Митровић, власник Пинк Медиа Гроуп и Оливера Зекић, председница савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) ушли су у јавну расправу након што је јуче РЕМ поводом снимака у којима се користи вештачка интелигенција, саопштио да су пружаоци медијских услуга дужни да у складу са Законом о електронским медијима спрече злоупотребу личних података, односно идентитета у које спадају лик и глас.

ЈАВНА РАСПРАВА ЖЕЉКА МИТРОВИЋА И ОЛИВЕРЕ ЗЕКИЋ: Он јој посветио песму, она њему написала отворено писмо

Фото: П. Милошевић/Пинк

Наиме, Митровић је на Инстаграму ову одлуку окарактерисао као цивилизацијски преседан, те послао поруку Оливери Зекић уз песму "Fly me to the moon".

- Рем је јуче учинио цивилизацијски преседан, и забранио АИ сатиру на телевизији Пинк, верујем да се ова забрана не односи само на сатиру лудог Жекса већ и на потенцијалну АИ сатиру Стевана Сремца, Бранислава Нушића и осталих људи слободног духа, који свакако, у различитим епохама, преплашише и престравише многе! Али нема везе, толико тога имам у плану, да ме забране само инспиришу! Поред тога сто сам развио технологију која це свету бити позната тек за 3 до 6 месеци, ресих да Рему и Оливери Зекић одговорим на начин којим треба да схвате да нема тих забрана које могу спречити брзину технолошке тв и видео АИ револуције у којој сам тренутно један од светских лидера! Зато ако сте се преплашили сви заједно, шибните ме на месец , као у овој песми, па да можете лепо да се опустите у амбијенту инквизиције и средњег века, јер је тако свакако боље за нас који дефинитивно не припадамо овој суморној и репресивној епохи! - поручио је Митровић на Инстаграму.

Након објаве Митровића, Оливера Зекић упутила је отворено писмо власнику Пинка.

"Употребом савремених технологија мора бити контролисана и сврсисходна, што Ви са својим центром за развој дигиталних видео технологија (ДВВЦ) врло добро знате. Исто као и што знате, ад без обзира пто изигравате Бога, правила и процедуре морају да буду исте, па и за Вас, који се ових дана потписујете као сатиричар, луди Жакс. Из Вашег саопштења схватили смо неколико ствари и озбиљно се забринули: Прво, да ће ускоро да се појаве Стеван Сремац и Бранислав Нушић, и да ће да гостују на Хит твиту. Друго, да поседујете технологију која враћа из мртвих, али, нема бриге, има наде и за нас обичне смртнике, пошто ће остатак човечанства том технологијом овладати за неких три до шест месеци. Треће, да сте жељни путовања на месец, где ћете са Сремцем, Нушићем и осталим слободним дуговима да се борите против инквизиције и средњег века. Све заједно, у прве две ставке не можемо да Вам помогнемо, а када је реч о трећој препоручујемо да никако не идете руском Луном, боље да пробате дроном. И једино је ваћно да схватите, овде, или на месецу, да РЕМ мора да поставља неке границе, поготово оним идејама које нас, све заједно избацују из сваке орбите. И то ћемо наставити да радимо, где год били и Ви, и Нушић и Сремац и сви остали слободни дугови. И слободно уживајте. Што би рекао Сремац: 'И месечина може бити поглед на свет'", написала је Зекић.

Шта пише у одлуци РЕМ?

"Поводом недавно објављених снимака на друштвеним мрежама и у најавама програма ПМУ у којима се појављују јавне личности чије изјаве су обрађене коришћењем могућности које пружа вештачка интелигенција, подсећамо све пружаоце медијских услуга да су, сходно одредби из члана 47. Закона о електронским медијима,  дужни да не пружају програмске садржаје који могу злоупотребити лаковерност гледалаца и слушалаца и да аудио-визуелни садржај не доводи у заблуду јавност у погледу личности, догађаја или појаве који су предмет снимка, нарочито у информативним програмима чија је првенствена намена да на основу чињеница информишу кориснике медијских услуга о актуелним догађајима, личностима и појавама, као и да допринесу њиховом тумачењу и разумевању. Напомињемо, да непоштовање наведене законске одредбе може довести до покретања поступка изрицања мера предвиђених Законом о електронским медијима.

Приказивање садржаја у којима се користи вештачка интелигенција у другим врстама програма, као што су забавни, документарни, образовни и други, требало би да садржи приказивање уочљивог обавештења пре, током читавог трајања и на крају, да је програм генерисан путем вештачке интелигенције. Осим истицања обавештења на претходно описан начин, ПМУ има законску обавезу да спречи злоупотребу личних података, односно идентитета, у које спадају нечији лик или глас“, навео је РЕМ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕШКО ЛИЦЕМЕРЈЕ УРСУЛЕ ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Шта је са територијалним интегритетом и суверенитетом Србије?

ТЕШКО ЛИЦЕМЕРЈЕ УРСУЛЕ ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Шта је са територијалним интегритетом и суверенитетом Србије?

ПРЕДСЕДНИЦА Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је на 50. годишњицу поделе Кипра да ће наставити са подршком за поновно уједињење последње подељене државе чланице ЕУ, у складу са релевантним резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација.

20. 07. 2024. у 19:04

Коментари (0)

ГОТОВО ЈЕ! Алекса Аврамовић напустио Партизан, позната и наредна дестинација