У ОВОМ ДЕЛУ СРБИЈЕ ВЕРНИЦИ САМИ ПРАВЕ ЦРКВЕ: Мештани подигли звоник (ФОТО)

С.БАБОВИЋ

09. 06. 2023. у 12:55

ТРИ велика грађевинска подухвата завршавају се ове године на територији Александровца и за сваки су најзаслужнији верници.

У ОВОМ ДЕЛУ СРБИЈЕ ВЕРНИЦИ САМИ ПРАВЕ ЦРКВЕ: Мештани подигли звоник (ФОТО)

Foto:FB Puhovac

Последњи неимарски пројекат извели су мештани малог села Пуховац у Жупи, који су сами успели да изграде звоник и уреде сеоску цркву посвећену Светом Николи.

- Звонара је подигнута захваљујући сложном Црквеном одбору на челу са Зораном Милосављевићем и донатору звона Миши Ћирковићу, као и бројним младим и старијим људима који су се укључили у изградњу и уређење - кажу мештани Пуховца.

Новоизграђену звонару освештали су на Мали Спасовдан пројереј Милан Ћосић и јереј Предраг Пајић.

У селу Плеш је почетком априла кренула градња цркве поред археолошког локалитета Јабланица из 3. века. Народ је сам сакупио новац за изградњу. Биће то црква-брвнара, посвећена Светом Илији.

 - Народ је вољан да помогне, иако је наше село мало - испричао је "Новостима " Александар Стајковац, председник МЗ Плеш. - То дугујемо прецима. На локалитету су се вековима сакупљали наши стари, саборовали, верујући да је ту црквиште. Када смо се одлучили да градимо цркву, дошли су археолози да провере терен. Пре једно девет година нађени су остаци римских терми, а прошле године наставили су са истраживањима.

Жупљани заједничким снагама од 1991. године граде и Саборни храм у центру Александровца. Црквено здање је сасвим готово и следи осликавање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

У СЕЛО Бањска, у општини Звечан, ни јутрос се не може ући ни изаћи. Сви прилази су блокирани јаким полицијским снагама, а још увек није познато када ће бити одблокирани.

25. 09. 2023. у 09:43

ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ: Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

"ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ": Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

Јавност у Хрватској још је згрожена вешћу да је њихов прослављени рукометаш Денис Бунтић крвнички претукао супругу, а још је шокантнија вест да је он пуштен из притвора уз забрану приласка супрузи.

25. 09. 2023. у 10:10

Коментари (0)

СЕДМИЦА ТРИ МИЛИОНА ЕВРА: Видите извучене бројеве - шестице веома издашне