ВЕРНИЦИ СЛАВЕ АПОСТОЛЕ КАРПА И АЛФЕЈА: Ове обичаје треба испоштовати на овај дан

Novosti online

08. 06. 2023. у 07:37

ПРАВОСЛАВНИ верници данас славе свете апостоле Карпа и Алфеја. Свети апостол Карп је био један од Седамдесеторице. Следбеник и пратилац апостола Павла, од кога би постављен за епископа Верије Трачке. Но проповедао је Јеванђеље и на Криту где је примио у свој дом свети Дионисија Ареопагита.

ВЕРНИЦИ СЛАВЕ АПОСТОЛЕ КАРПА И АЛФЕЈА: Ове обичаје треба испоштовати на овај дан

Фото: СПЦ

О њему сведочи свети Дионисије, да је био човек необично чистог ума, кротости и незлобивости; да му се у визији јавио сам Господ Исус с ангелима Својим, и да никад није почињао свету литургију док претходно није имао небеско виђење. Претрпевши многе напасти за име Христово, он је најзад пострадао од неверних Јевреја, и убијен био, преселивши се душом у Царство Божје, да се вечно наслађава гледањем Господа у слави.

Свети апост Алфеј је био отац двојице апостола из Дванаесторице и то: Јакова Алфејева и Матеја Јеванђелиста. Скончао је свој земаљски живот мирно.

Нардона веровања и обичаји

На данашњи дан, према народним обичајима, жене не треба да се баве ручним радом, а мушкарци да иду у лов. Такође се и пости на води.

(Пинк)

БОНУС ВИДЕО:

АПЕЛ ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА: Да се вером и молитвом, а не сукобима и поделама обратимо Господу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

ДОК СМО МИ ПЕВАЛИ ХЕЈ СЛОВЕНИ, ОНИ СУ... Предраг Мијатовић објаснио зашто су Хрвати после распада СФРЈ били бољи од Србије у фудбалу