НОВО УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ-а: Овим деловима Србије прете бујице

Novosti online

08. 06. 2023. у 07:29

ХИДРОЛОГ Републичког метеоролошког завода (РХМЗ) Дејан Владиковић навео је данас да је на снази хидролошко упозорење којим је назначено да ће због изразите нестабилности наредних дана бити могуће изливање мањих бујичних водотокова, пре свега на подручју западне, југозападне и југоисточне Србије, а од следеће недеље и у источном делу земље.

НОВО УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ-а: Овим деловима Србије прете бујице

Foto: Tanjug/VLADIMIR SPORCIC

 - Реч је о Јадру, Колубари, затим и горњим токовима Западне и Јужне Мораве, као и Нишави, Топлици и Расини, па онда и река Мајур, Белица и Црница, а од почетак следеће недеље и Млаве, Пека и Тимока - рекао је Владиковић за медије.

На удару Златиборски округ

Како наводи, актуелно је да је на подручју Сјенице за један сат пало око 30 милиметра падавина, па се очекује да ће и ту доћи до реаговања мањих бујичних токова, а у овом тренутку су јаки развоји падавина у Златиборском округу, па је неопходан опрез око Ужица и Бајине Баште.

- На основу дугорочних изгледа у следеће три недеље биће променљиво и нестабилно време, па ће остати хидролошка упозорења са мањим модификацијама, а што се тиче великих река, ту се не очекују велике промене - каже Владиковић.

Напоменуо је да ће Сава остати у домену средње високих водостаја, да се код Дунава не очекују неке велике компликације, а биће можда мањег пораста водостаја у горњем делу реке Тисе о чему ће благовремено бити издато хидролошко упозорење.

- Сваки пут када дође до поплава, постоје вишеструки разлози за то, имајући у виду да се догађају све интензивније падавине, на шта стручњаци указују већ око осам-девет година, па оно што је до нас неопходно урадити је да се мањи водотоци и мала корита у надлежности локалних самоуправа редовно чисте и контролишу, а у случају неизвршавања да се веома оштро санкционишу, јер већина тих проблема настаје због неочишћених канала и непокошених речних корита - истакао је стручњак.

Градња и сеча шума долазе на наплату

Напомиње да сада заправо долази на наплату непланско скидање шума у протеклих неколико деценија, као и непланска градња приватних кућа и привредних објеката поред река и потока.

Истакао је да је ипак у претходних 15 година значајно побољшано хидролошко и метеоролошко прогнозирање, а захваљујући развоју модерних метода су лоше најаве сведене на минимум.

- На терену може да се редовно контролише кишна канализација и сливници треба да буду увек чисти, док исто важи за канале у руралним срединама, а антиерозивне грађевине морају да буду контролисане и изграђене нове, као и да се ефекат неконтролисаног сечења шума анулира новом садњом - наводи он и додаје да је за то ипак неопходно време.

Истакао је да локалне самоуправе треба све то ревносно да контролишу.

Нагласио је да је утицај климатских промена евидентан.

- Уобичавам да кажем да је период неког нормалног времена иза нас и имаћемо честе разлике у једној области, када ћемо из екстремних поплаве прелазити у екстремно сушан период и стога ћемо радити на едукацији свих оних који су укључени у процесе одбране, као и на побољшању метеоролошког и хидролошког прогнозирања - поручио је стручњак РХМЗ-а.

(Информер)

БОНУС ВИДЕО:

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ЋИЋЕВЦУ: Последње непогоде четврте веће ове године на подручу Александровца

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

У СЕЛО Бањска, у општини Звечан, ни јутрос се не може ући ни изаћи. Сви прилази су блокирани јаким полицијским снагама, а још увек није познато када ће бити одблокирани.

25. 09. 2023. у 09:43

ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ: Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

"ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ": Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

Јавност у Хрватској још је згрожена вешћу да је њихов прослављени рукометаш Денис Бунтић крвнички претукао супругу, а још је шокантнија вест да је он пуштен из притвора уз забрану приласка супрузи.

25. 09. 2023. у 10:10

Коментари (1)

ТЕШКО ЈЕ ЗНАТИ ДА ЛИ ЈЕ СВЕСТАН: Супруга проговорила о тужном стању Бруса Вилиса