МИНИСТАР ЈОВАНОВИЋ ОДЛИКОВАН ПЛАКЕТОМ СВЕТОГ ЂОРЂА: "Са поносом могу да кажем да се Крагујевац уписао на светску мапу ИТ градова"

Новости онлине

05. 06. 2023. у 14:23

МИНИСТАР информисања и телекомуникација Михаило Јовановић одликован је јавним признањем – Плакетом Светог Ђорђа града Крагујевца за пружену помоћ овом граду и његовим грађанима.

МИНИСТАР ЈОВАНОВИЋ ОДЛИКОВАН ПЛАКЕТОМ СВЕТОГ ЂОРЂА: Са поносом могу да кажем да се Крагујевац уписао на светску мапу ИТ градова

Фото: Новости

Ово највише одликовање града Крагујевца уручено је министру Јовановићу за изузетно лично и професионално залагање и остварене резултате у области дигитализације, изградњу Државног дата центра у Крагујевцу и иницијативу за изградњу Иновационог дистрикта у Крагујевцу, чиме је овај град постао водећи ИТ центар у Републици Србији и Југоисточној Европи.

- Пре шест година председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поставила је дигитализацију као један од приоритета Владе Републике Србије. Било је доста оних који концепт и идеју дигитализације нису разумели, чак су се и подсмевали. Данас, међутим, могу са поносом да кажем да ову шансу и подршку коју смо имали од председнице Владе нисмо пропустили, да смо трансформисали јавну управу у Србији ефикасан сервис грађана. Успешно смо увели електронску управу, пружајући многе нове услуге грађанима попут еВртића, еУписа у основне и средње школе, електронских плаћања, аутоматске овере здравствених књижица. Ради чувања државних података приступили смо и реализацији великим инфраструктурним пројеката. У рекордном, кратком року смо изградили два објекта Државног дата центра у Крагујевцу по највишим техничким и светским стандардима где чувамо податке свих грађана и привреде, а захваљујући којем је Република Србија препозната од светски признатих институција, као регионални и Европски лидер у развоју електронске управе - рекао је министар Јовановић.

Он додаје да у Државном дата центру чувамо бисер научно-технолошког достигнућа Србије - Националну платформу за развој вештачке интелигенције која представља суперкомпјутер последње генерације.

- У марту ове године смо представили идејно решење проширења Државног дата центра - будући први Иновациони дистрикт, једини у овом делу Европе, од велике важности за даљи развој дигиталне трансформације у читавој Србији. У питању је креативно-иновативни центар, у коме ће чланови ИТ заједнице моћи да се друже и раде, a разликоваће се по томе што ће она бити отворена за грађане и посетиоце. У њему ће бити изграђен и пети научно-технолошки парк у Србији, а посебно место у њему ће имати Национални центар за cyber security. Такође, недавно смо присуствовали отварању првог регионалног ИТ центра корпорације Оракл у овом делу Европе и то управо у Државном дата центру, где се запошљавају наши млади ИТ стручњаци и одакле се пружају софистициране ИТ услуге практично целом свету. Најзад, Влада Републике Србије је прошле недеље потписала још један важан документ са америчком компанијом Амазон. Долазак Амазона и сарадња у Државном дата центру у Крагујевцу, поред већ присутних великих компанија попут Оракла, Мајкросфота, ИБМ-а и других, додатно ће нашој земљи ојачати позитиван имиџ атрактивног и поузданог партнера каквог у нама већ виде бројне ИТ компаније широм света. И да се вратим на сам крај, за шест година сектор информационих технологија постао је једна од водећих привредних града, са изузетним извозним резултатима којим се Србија најбоље представља у свету данас. Такође, са поносом могу да кажем и да се Крагујевац уписао на светску мапу ИТ градова, постајући полако, али сигурно, српска силицијумска долина - закључује министар Јовановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МИСТЕРИЈА ДИВЉЕГ ДЕТЕТА ИЗ БОСНЕ: Одрасло међу вуковима, ловци га нашли у шуму како иде четвороношке и РЕЖИ