ЂАЦИМА НАГРАДЕ ПО ИМЕНИМА УБИЈЕНЕ ДЕЦЕ: Реновирање "Рибникара" почиње 1. јула - страдали основци неће бити заборављени

Љ. Бегенишић

05. 06. 2023. у 12:48

ОБНОВА Основне школе "Владислав Рибникар" на београдском Врачару, у којој је Коста К. (13) пре месец дана убио на месту осморо ученика, својих школских другова, и чувара ове образовне останове, а ранио седморо од којих је једна девојчица преминула - почеће 1. јула.

ЂАЦИМА НАГРАДЕ ПО ИМЕНИМА УБИЈЕНЕ ДЕЦЕ: Реновирање Рибникара почиње 1. јула - страдали основци неће бити заборављени

Фото: Н. Скендерија

Реновирање ове образовно-васпитне установе ће се, како нам је рекао Игор Ђорђевић, председник Савета родитеља, изводити у више фаза, а план је да један део зграде буде реновиран до 1. септембра, како би ђаци могли нову школску годину да почну у својој школи.

- Нашој деци потребно је заједништво, они хоће да буду једни уз друге и уз своје наставнике, па ће један део школе бити завршен до почетка нове школске године како деца не би морала да иду у друге установе - каже Ђорђевић.

Када је реч о меморијалном комплексу који ће бити у делу зграде у коме је Коста К. убио ђаке и чувара, тај део биће пажљиво планиран.

Тим поводом у Београду су боравили и стручњаци из Норвешке који су се бавили траумама својих грађана после масакра који је починио Андерс Брејвик који је убио више од 70 људи, претежно студената. Они су обишли школу, разговарали са родитељима из Савета родитеља, са родитељима страдале деце, стручњацима са Института за ментално здравље, представницима Владе Србије...

 

За обнову 750 милиона динара

ГРАЂЕВИНСКА дозвола за реконструкцију ОШ "Владислав Рибникар издата је, а Влада Србије је издвојила новац за реконструкцију. Како је рекао градски менаџер Мирослав Чучковић, за обнову школе од око 9.000 квадрата, према најновијим проценама, потребно је око 750 милиона динара.

Министар за јавна улагања Марко Благојевић рекао је недавно да ће радови у "Рибникару" бити резултат договора с родитељима деце те школе и да ниједан корак неће бити предузет а да претходно није постигнут договор о томе шта ће да се ради и како.

- Норвежани неће одлучивати шта ће се и како радити, биће формиран тим наших стручањака из различитих области, архитеката, психолога, историчара... а о свему ће се највише питати родитељи страдале деце - каже Ђорђевић.

Међутим, меморијални део школе није једино што ће подсећати на убијену децу и чиме ће се чувати сећање на њих. Наиме, Педагошки колегијум школе саопштио је да ће спомен на децу бити негован у континуитету.

- Награде из различитих области носиће имена наших невиних жртава, баш како су они и били најбољи у различитим областима. Осим њихових родитеља, ми најбоље знамо своје страдале другове и ученике, волимо их и патимо за њима - навео је Педагошки колегијум "Рибникара".

Игор Ђорђевић каже да је ово изванредна идеја коју ће Савет родитеља сигурно подржати и подсећа да је међу убијеном децом било оних који су били талентовани за музику, балет, одбојку, литературу... па би награде за најбоље ђаке у овим областима требало да носе имена страдалих ученика.

- Идеја је да се створи нешто што ће живети, да то не буде само споменик, да цео простор има едукативни карактер, да се ту додељују награде са именима страдале деце, да сећајући се те деце, славимо живот - каже Ђорђевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (3)

РИВАЛИ ГЛЕДАЈУ И НЕ ВЕРУЈУ! Новак Ђоковић запрепастио конкуренцију (ВИДЕО)