МЕСЕЦ ДАНА ОД ПУЦЊАВЕ У "РИБНИКАРУ": Девет живота угашено за два минута, једна девојчица преминула у болници (ФОТО)

Новости онлине

03. 06. 2023. у 10:13

ПРОШЛО је тачно месец дана од масовне пуцњаве у Основној школи "Владислав Рибникар" на Врачару када је тринаестогодишњи К. К. из ватреног оружја усмртио деветоро ђака и чувара школе.

МЕСЕЦ ДАНА ОД ПУЦЊАВЕ У РИБНИКАРУ: Девет живота угашено за два минута, једна девојчица преминула у болници (ФОТО)

Фото: Д. Миловановић

Истог дана, док су неки родитељи испред школе и даље чекали своју децу, одржана је конференција за новинаре на којој су изнете прве званичне информације.

Како је речено, рањено је шесторо деце и наставница историје, док је убијено осморо ученика и чувар школе.

Начелник београдске полиције Веселин Милић, до детаља је објаснио како се одиграла масовна пуцњава и навео да је она месец дана планирана. Он је рекао да је дечак два пиштоља са пет оквира узео из очевог сефа, а да је у школу донео и четири молотовљева коктела.

- Око 8.40 часова дежурну службу ПУ за Београд позвала је Јовановић Иванка, помоћник директора и пријавила да је у школу ушло дете са ватреним оружјем које насумично пуца. Одмах су упућене патроле полиције. Након тога је у 8.42 позвало НН лице и представило се као К. К. и рекао да је упуцао више лица. Доласком полиције на лице места, утврђено је да је дошло до употребе ватреног оружја од стране дечака који је и позвао нашу службу. Осам ученика је страдало, седам девојчица и један дечак - рекао је Милић.

Дечак је одмах ухапшен, а пронађено је и оружје којим је извршено кривично дело, као и четири Молотовљева коктела. Информација коју је Милић изнео, а која је шокирала јавност, била је да је К. К. направио списак ученика школе које је хтео да ликвидира.

- Мотив још није утврђен, нити нам је рекао. Изабрао је тај дан и ту учионицу из разлога што је учионица историје била близу улаза у школу, а први час имало је његово одељење ВИИ/2. Пиштоље је узео из сефа свога оца. Оставио их је у торбу коју је припремио и понео четири Молотовљева коктела. По доласку у школу одмах је пуцао у радника обезбеђења, након тога се окренуо ка девојчици која је била дежурна и поред ње која је стајала за столом, и једној која је стајала поред клавира, пуцао ка њима и лишио их живота - додао је Милић.

Он је испричао да је К. К. затим наставио ка кабинету историје, да је успут заменио оквир пиштоља, па да је пуцао ка наставници и осталим ученицима.

- Затим излази из учионице, одлази до дворишта школе, вади оквир, баца га, и позива полицију. Он је изјавио да је сам ово планирао. Ово је списак деце који је планираи да ликвидира. Сам је правио план улаза и излаза из школе и, како је сам рекао, одредио приоритетне мете. Скица изгледа као из неке видео игрице или хорор филма, што указује да је детаљно по разредима школе планирао како да уђе у коју учионицу и како које дете да ликвидира и по ком броју - из ВИИ/2, ВИИИ/4, ВИ/4, ВИИИ/2, ВИИ/4 и ВИИ/3, и то по броју по броју 1,4, 2, 6 и 6... - рекао је Милић на конференцији за медије.

Рекао је да је био на хиљадама увиђаја, а да је ово је у српском друштву незапамћено. Истакао је да је питање за цео систем шта треба да урадимо да спречимо слично. Он је додао да је по изјави директора, дете које је било узоран ђак и узоран друг, и које нема ниједне уочене емоционалне проблеме који би указивали на овакво зло.

Отац дечака В. К. је истог дана ухапшен према налогу Вишег јавног тужилаштва у Београду и одређено му је задржавање до 48 сати због сумње да је да је извршио кривично дело Тешка дела против опште сигурности.

Он је, како је навела његова адвокатица Ирина Боровић, тек на саслушању сазнао са пуне размере онога што је његов син урадио.

Оцу дечака одређен је притвор.

Девојчица А. А. која је тешко повређена када је К. К. пуцао у њу је 15. маја у болници изгубила битку за живот.

Она је 10. жртва масакра који је починио тринаестогодишњи дечак .

Несрећна девојчица умрла је у УДК "Тирошва", а имала је тешке повреде главе и поред надљудских напора лекара, подлегла је повредама.

К. К. због тога што још није напунио 14 година није кривично одговоран, те неће моћи да буде осуђен, а и даље се налази у психихатријској болници, пише Телеграф.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СРБИН ДОВЕО ЖЕНУ ХОЛАНЂАНКУ НА СЛАВУ Један обичај ју је шокирао: Чуо сам њен врисак, скочио сам као опарен