ДА ЛИ РАЗМИШЉАТЕ О КУПОВИНИ СТАНА? Откривамо за вас – какво је тренутно стање на тржишту некретнина

Новости онлајн

12. 05. 2023. у 10:00

КУПОВИНА стана или куће и трајно решавање стамбеног питања једна је од најважнијих животних одлука. Без обзира на то да ли тражите идеално место за своју породицу или желите да уложите новац у некретнину, локација више није једини пресудни фактор о којем се размишља приликом одабира некретнине.

ДА ЛИ РАЗМИШЉАТЕ О КУПОВИНИ СТАНА? Откривамо за вас – какво је тренутно стање на тржишту некретнина

Фото: Промо

Поред локације и цене, купци све више обраћају пажњу и на садржаје – доступност вртића и школе, близина продавница и шопинг молова, ресторана и кафића, као и богат садржај за спорт и рекреацију које модерни стамбени комплекси нуде. Купци данас бирају окружење са додатним садржајима који одговарају навикама и потребама модерног живота.

На шта купци највише обраћају пажњу?

Уз локацију, следећи важни параметри за одабир новог животног простора су спратност, услови отплате и функционалност стана, док је код купаца са мањом куповном моћи доминантан фактор цена. Миљан Крвавац из агенције за некретнине Пропертy Брокер истиче да цене квадрата у престоници варирају у зависности од више различитих фактора. 

Локација је пресудна за формирање цене

– Просечне цене тренутно су око 2.500 евра по квадрату за шири центар града, а у центру града и на Новом Београду се крећу од 3.500 до 4.500 евра по квадрату за новоградњу. Староградња је по квадрату јефтинија за 10 до 20 одсто, наводи Крвавац. 

Београд на води убедљиво најпопуларнија локација у престоници

Према подацима Републичког геодетског завода, више од половине купаца новоградње у Београду одлучује се за стан у Београду на води. Крвавац истиче да се неколико најлуксузнијих зграда у овом делу Европе налази у овом кварту и у њима цене јесу највише, јер су на самој обали реке и имају ексклузивне садржаје попут спа центра, теретане и базена.  Међутим, за сада, то је само пар зграда у читавом насељу. 

– Све остале зграде у том комплексу, а има их неколико десетина, имају цене као и просечне новоградње на бољим локацијама у граду. Београд на води, осим неколико зграда уз реку, у просеку је јефтинији од скоро свих новоградњи у ужем градском језгру, па овде можете купити стан по цени већ од 3.200 евра по квадрату, плус ПДВ.

Све зграде Београда на води имају рецепцију са обезбеђењем

Богати садржаји које овај модеран стамбени комплекс нуди – рецепције и обезбеђење у свакој згради, подземне гараже за станаре, продавнице, кафићи, ресторани, паркови и игралишта за децу, спа и рекреативни садржаји, фантастична променада покрај реке – важни су разлози због којих се породице које решавају своје стамбено питање све чешће одлучују за Београд на води. Крвавац додаје да за куповину стана у овом кварту на располагању имате и могућност отплате у седам рата које прате фазе изградње и то са 0% камате.

Стара или нова градња – шта је исплативије?

Приликом одлучивања о куповини некретнине увек постоји отворено питање да ли је исплативија куповина новоградње или пак старих станова које је потребно преуредити. 

Новоградња временом добија на вредности

– Новоградња је исплативија, добија више на вредности, посебно у периоду између почетне и завршне фазе градње. Тада купац може остварити профит преко 20 одсто само на разлици цене у различитим стадијумима градње. Новоградња ће имати и дужи рок експлоатације и много мање улагања у реновирање у наредних 20 година – наводи Миљан Крвавац, из агенције за некретнине Пропертy Брокер

Пад или даљи раст цена – шта нам доноси наредни период

Пад цена некретнина на тржишту у нашој земљи тренутно није очекиван. Штавише, стручњаци за неке некретнине очекују и блажи раст цена. 

– Благи раст цена можемо очекивати када је у питању новоградња на бољим локацијама и квалитетна староградња у ужем градском језгру. Очекујем стагнацију цена староградње у ширем центру и на периферији, јер су тренутно на нивоу цена новоградње, што није трајно одрживо, јер у старију некретнину морате уложити додатна средства да бисте је модернизовали – закључује Крвавац.

Улагање у некретнину – увек добро и исплативо

Некретнине у Србији одувек су биле најсигурнија инвестиција.

– То се нарочито показало у последњих 30 година. Разлога је више. У више наврата је долазило до краха финансијског система. Девалвација, инфлација, пирамидалне штедње су пољуљали поверење у банкарски сектор. Камате на штедњу у банкама тренутно су ниске, ниже од инфлације. Ми немамо масовно прихваћено и развијено берзанско пословање и улагања на берзи су код нас често изједначена са појмом ризика, па су велика непознаница за најшири слој популације.

Миљан Крвавац, Пропертy Брокер

Улагање у некретнину је људима чувало новац и доносило зараду увек – некад већу, некад мању, али стабилну и дугорочну. Тако је и данас. Принос некретнине може бити 6–8 одсто годишње, а у неким случајевима и више. Процес рентирања и остваривања профита је једноставан и предвидљив, а уз ангажовање професионалне агенције за некретнине је и максимално олакшан – истиче Крвавац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ХАОС НА НОВОМ БЕОГРАДУ: Полиција зауставила возило, а онда су испаљена три хица

ХАОС НА НОВОМ БЕОГРАДУ: Полиција зауставила возило, а онда су испаљена три хица

ДАНАС око 15.55 сати на Новом Београду полицијски службеници покушали су да зауставе возило које се дало у бег, при чему су полицајци испалили три хица у травнату површину.

21. 07. 2024. у 17:01

АКО ФАГОТ НЕ УБИЈЕ БАР 30 НИЈЕ ИСПЛАТИВ: Генерал Јелесије Радивојевић, унук јунака истог имена, о биткама на Косову у лето 1998.

АКО "ФАГОТ" НЕ УБИЈЕ БАР 30 НИЈЕ ИСПЛАТИВ: Генерал Јелесије Радивојевић, унук јунака истог имена, о биткама на Косову у лето 1998.

КАДА су 1962. сахрањивали Јелесија Радивојевића у Дрежнику на Златибору кажу да је још увек имао "сиво" око паса, на месту где га је стезао војнички опасач.

21. 07. 2024. у 07:00

Коментари (0)

PEVAČICA OTKRILA DA SU JOJ DIJAGNOSTIKOVANA DVA NEUROLOŠKA POREMEĆAJA: Znam da ima toliko ljudi koji prolaze kroz isto