СРПСКО НАСЛЕЂЕ - ДРУГИ ВАЖАН СТУБ МАКЕДОНАЦА: Католички теолог Горан Шарић о идентитету становника Северне Македоније (ВИДЕО)

Ј. С.

01. 04. 2023. у 23:15

ПРЕДАВАЊЕ католичког теолога Горана Шарића „Порекло Македонаца“ које је осмислио у склопу серијала „О етногенези народа Балкана“, аутор отвара уз захвалност гледaoцима који су му сугерисали да се бави овом темом.

СРПСКО НАСЛЕЂЕ - ДРУГИ ВАЖАН СТУБ МАКЕДОНАЦА: Католички теолог Горан Шарић о идентитету становника Северне Македоније (ВИДЕО)

КЦНС

Тим поводом отишао је у Македонију како би на терену и из непосредне близине сагледао све лепоте ове земље. Пред гледаоцима су резултати истраживања које је пропраћено хиљадама корака пређених по македонском тлу.

 Шарић истиче да је кроз време  појам Македонија имао различита значења – античка Македонија, римска Македонија, византијска провинција Македонија, Стара Србија, османска Македонија, а данас њен званичан назив гласи Северна Македонија.

Македонија је земља планина, језера, подводних пећина од којих је најдубља Врело, чија дубина износи чак 240м. Природне лепоте и гастрономска култура незаобилазан су утисак када је реч о овој земљи, ма како је називали.

На подручју данашње Северне Македоније налазе се остаци античке цивилизације и културе. Уз античко наслеђе, српско наслеђе је други важан стуб македонског идентитета. Шарић наводи да су 99% свих задужбина у Македонији изградили или обновили српски средњовековни владари.Познато је око 800 задужбина од којих је до данас преко 300 њих сачувано.

Предавање католичког теолога Горана Шарића на тему „Порекло Македонаца" може да се погледа на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада .

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

СВЕТ ГЛЕДА И НЕ ВЕРУЈЕ: Новак Ђоковић и Карлос Алкараз изашли на вечеру пред међусобни меч који ће пратити цела планета (ФОТО/ВИДЕО)