ВУЧЕВИЋ: По наредби председника Вучића Србија ће 22. априла приказати све што има, грађани ће бити поносни на своју војску

Novosti online

27. 03. 2023. у 10:09

МИНИСТАР одбране и потпредседник Владе Милош Вучевић гостовао је у Јутру, на Првој телевизији, где је говорио о друштвеним питањима и најавио војни спектакл на аеродрому у Батајници поводом Дана војске.

ВУЧЕВИЋ: По наредби председника Вучића Србија ће 22. априла приказати све што има, грађани ће бити поносни на своју војску

Foto: Ministarstvo

– За Дан Војске, 22. априла, спрема се спектакл, лепа манифестација, на аеродрому у Батајници. По наредби врховног команданта, председника Александра Вучића, војска Србије ће приказати готово све што имамо, оно наинтересантније, најатрактивније, најубојитије. Мислим да ће грађани бити поносни на своју војску како је модернизована, боље наоружана, опремљена, а ја се надам и бројнија - рекао је министар и додао:

- Задовољан сам како иде конкурс, али мислим да ће се добар део њих пријавити у последњим данима, по нашој старој карактеристици. Позивам све момке и девојке до 30 година да се пријаве, без обзира на то да ли су одслужили војни рок. Почетна плата је 220.000 динара, а иде до 300.000 динара. Имате и бенефицирани радни стаж, на десет година радног стажа имате 15 година пензијског стажа. Могућност да купујете станове по јефтинијим ценама. Када стојите у строју са нашим најбољим официрима и носите амблем те јединице, грб државе, не можете да не осећате понос. Није увек питање пара.

Притисак на Србију да се косовско-метохијски чвор рашчивија

Вучевић је нагласио да је питање Косова и Метохије прворазредни безбедносни ризик за нашу државу и Србија ће бити изложена већем притиску.

-Оно што су отворили 1998, па и 2008. са Косовом, то је Пандорина кутија - не знате како ће се користити. Сада је притисак на Србију да се тај косовско-метохијски чвор рашчивија и видите тај притисак да хитно мора да се реши, да се Србија помири с реалношћу, да се одрекнемо дела територије и онда ће нам бити боље. Они просто хоће да кажу да је то њихово, они то гледају као своју територију. Видим да је Турска заинтересована да да следећег команданта КФОР. До сада је Италијан командант. Неки историјски контексти се понављају.

Април може да буде захтеван месец

Он је напоменуо да Аљбина Куртија САД и одређене европске државе притискају да формира Заједницу српских општина.

-Немам утисак да ће он то да уради, а имам бојазан да ће то да уради само про форме, да је неће формирати по принципима из Бриселског споразума, дефинисаним 2015. године, који чине 22 принципа. Европска унија је ставила потпис на те акте и они нису реализовани, а не поштује оно што је сама гарантовала. Србија мора остати за преговарачким столом, јер тај сценарио где ми напуштамо преговоре, где смо љути, а имамо право, имао би катастрофалне последице. Рекли би “Е, ево раде опет оно што су радили деведесетих”. Курти је до сада био врло тврд на тим позицијама да не жели да је формира или смо чули из Приштине да то није ускладу с њиховим уставом. Све што се тиче онога што они раде није у складу с нашим уставом, они крше устав Републике Србије. Србија је одговорна држава и мора да штити своје националне интересе. Не постоји воља Приштине за формирање ЗСО. Април може да буде захтеван месец, истиче рок око таблица на северу КиМ. Питање је шта ће Курти следеће да ради, али ја сам чуо да Америка и Европа неће дозволити конфискацију возила, јер му је то следећи потез. И питање избора на северу, пошто српска листа неће учествовати до формирања ЗСО. И онда можемо да замислимо да неки Срби по имену и презимену учествују и дође до фингирања власти или да албанска странка победи. Време пред нама није лако, а ми морамо да будемо храбри, мудри, смирени. Србија ради све оно што је у нашој моћи, одговорно се понаша, показали смо да смо конструктивнији партнери у преговарачким односима. Србија свакодневно помаже српску заједницу на КиМ. Нема Србије без Срба на Косову и Метохији. Нама је то пресудно битно. Морамо да водимо рачуна о Србима који живе јужно од Ибра.

Треба да чувамо мир и стабилност

Одговарајући на питање о формирању војнообавештајне агенције на Косову, министар је рекао да се упорно ради на стварању косовске војске, а да у Куртијевој влади имају и министра одбране.

-Пратићемо. Они немају право да праве војне и полицијске базе на северу, 90 посто ствари што раде немају права. Нема права и обавеза. То све зависи од аршина оног који је судија, а судија је онај који је јачи. А јачи су они са запада. Ово што смо урадили, што је председник урадио, јесте да све добро прође у Бриселу и Охриду. Не знам како је то успео да уради, чини ми се да вози слалом на једној скији, а ми сви навијамо да се саплете. Треба да чувамо мир и стабилност, не зато што је то нека мантра, него зато што је то нама преко потребно. Србија у условима мира и сталности јача у сваком смислу - у сегменту школа, војске, економски јачамо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МЕТА ЈЕ СРБИЈА! Вучић о притисцима на нашу земљу - Загреб, Приштина, део политичке Подгорице и Сарајева желе промену власти у нашој земљи

МЕТА ЈЕ СРБИЈА! Вучић о притисцима на нашу земљу - Загреб, Приштина, део политичке Подгорице и Сарајева желе промену власти у нашој земљи

ЗАГРЕБ, део политичког Сарајева, део политичке Подгорице и Приштина желе по сваку цену да дође до промене власти у Србији, рекао је председник Србије Александар ВУчић у Хит Твиту.

28. 05. 2023. у 21:22

Коментари (142)

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан