КАТАРИНА УЧВРСТИЛА МОЋ ПЛЕМСТВА: Историчар Срђан Граовац о дометима владавине славне руске царице (ВИДЕО)

Ј. С.

24. 03. 2023. у 22:44

СЕВЕРНА Семирамида, руска Минерва, Катарина Велика, Катарина мудра, Мајка отаџбине – све су то надимци које је моћна руска царица Катарина II добила, што од својих поданика, што од угледних странаца попут филозофа и просветитеља Волтера.

КАТАРИНА УЧВРСТИЛА МОЋ ПЛЕМСТВА: Историчар Срђан Граовац о дометима владавине славне руске царице (ВИДЕО)

КЦНС

Све их је заслужила значајним резултатима постигнутим у реформисању руске државе и друштва, али и импозантним успесима на спољнополитичком плану.- указао је историчар мср Срђан Граовац у свом предавању на Јутјубу Културног центра Новог Сада.

Нагласио је да су посебно  значајне последице које је Катаринина владавина имала на унутрашњем плану Русије. Иако се и данас доживљава као либерална владарка и неко ко је покушао да то најтеже унутрашње питање у Русији, положај кметова, реши у корист тог најбројнијег, али и најобесправљенијег слоја руског друштва, суштински то није било тачно.

   Катарина Велика је учврститила моћ руског племства и њихову власт над зависним сељацима. Мере предузете на заштити кметова биле су минималне, тако да ће својим деловањем Катарина допринети јачању феудалног поретка у Русији, а који је несумњиво представљао рак-рану руске државе и друштва.

  Дугорочно, то је имало катастрофалне последице по ту земљу, која ће међу последњим укинути кметство, а са његовим реликтима неће се изборити ни у првим деценијама 20. века. Са друге стране, сматра Граовац, Катарина је краткорочно  учврстила апсолутистичку монархију која функционише на неприкосновеној власти цара и ослања се на племство и бирократски апарат у управљању том највећом државом света.

Предавање мср Срђана Граовца „КАТАРИНА ВЕЛИКА – МАЈКА ОТАЏБИНЕ" може се погледати на Jутјуб каналу КЦНС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

КОРИСНИ ТРИКОВИ: Како спречити стварање влаге у дому и појаву плесни