ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ТРИ МЕСЕЦА: Директор РХМЗ-а открива какво нас време очекује у априлу, мају и јуну

Novosti online

22. 03. 2023. у 10:42

ПОЧЕТАК пролећа обележиле су високе температуре и дани са сунчаним интервалима. А какво ће пролеће које је пред нама бити док траје открива проф. др Југослав Николић, дипл. мет. директор РХМЗ-а.

ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ТРИ МЕСЕЦА: Директор РХМЗ-а открива какво нас време очекује у априлу, мају и јуну

Фото: Танјуг

Он је навео да се до недеље, 26. марта, очекује променљиво облачно, топло, углавном суво време, са дужим сунчаним интервалима.

- Само се у уторак (21. марта) и суботу (25. марта) уз умерено и потпуно облачно време, прогнозира местимично киша или локални пљускови. Максимална температура до краја седмице биће у интервалу од 16 до 21°С. У понедељак (27. марта) се очекује јаче наоблачење и захлађење с кишом са условима и за обилније падавине. Почеће да дува јак и олујни северни и северозападни ветар, а услед пада температуре, киша ће прећи у снег прво у планинским пределима југозападне Србије, а крајем дана и током ноћи понегде и у нижим пределима на истоку и југу земље - каже проф. Николић и додаје да се од уторка, 28. марта па све до краја месеца прогнозира мало до умерено облачно и суво време, уз јутарње мразеве и максималну температуру од 9 до 15 °С, а последњег дана марта и до 18°С.

Како истиче, у априлу се очекује топлије време у односу на вишегодишњи просек, са средњом максималном температуром од 18 до 20°С.

- Прогнозира се количина падавина 40 мм до 60 мм, што је у домену вишегодишњег просека у већем делу Србије, док се на северу Србије очекује мањи дефицит падавина.

У мају се, додаје он, очекује топлије време у односу на просечне вредности, са максималном температуром до 24 °С.

- Прогнозира се да ће мајска количина падавина у нижим пределима бити од 60 до 80 мм, а локално и више услед очекиваних конвективних развоја.

А у јуну се, каже Николић, прогнозира просечно топло време, са средњом максималном температуром од 23 до 25 °С.

- Очекивана јунска количина падавина је у домену просечних вредности у целој Србији, од 60 до 90 мм, а локално и више услед очекиваних конвективних развоја.

Климатски изгледи показују да ће температура ваздуха у току пролећа 2023. године у Србији бити изнад вишегодишњег просека са одступањем до +1°С. Очекиване вредности средње пролећне мајске температура ваздуха биће у интервалу од 11°С до 14°С, у вишим пределима од 3°С до 8°С.

- Изгледи су да ће током пролећа 2023. године, у већем делу Србије број мразних дана, са минималном температуром ваздуха нижом од 0 °С, бити у интервалу од 8 до 15, а на планинама до 45 дана. Очекује се од 12 до 20 летњих дана у нижим пределима.

Климатски изгледи указују да ће током пролећа количина падавина бити изнад вишегодишњег просека. Сезонска количина падавина је у интервалу од 140 мм до 190 мм у нижим пределима, а у брдовито-планинским пределима од 200 мм до 280 мм. Прогнозира се да ће број дана са падавинама већим од 0,1 мм током сезоне пролеће у нижим крајевима бити у интервалу од 30 до 50, а на планинама до 60.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (0)

НАТАША КАНДИЋ ОПТУЖЕНА ЗА МОБИНГ Огласили се запослени: Злоставља нас, малтретира и вређа