ОД СУТРА СТИЖЕ НОВА ОПАСНОСТ: Метеоролог открива какво време можемо очекивати за дане викенда

Novosti online

16. 03. 2023. у 14:04

ЈАЧЕ захлађење донело је Србији драстичан пад температуре ваздуха, кишу и снег, али већ од данас следи стабилизација времена. Ипак, нова опасност већ од сутра биће мраз, односно минималне јутарње температуре ваздуха испод 0°C.

ОД СУТРА СТИЖЕ НОВА ОПАСНОСТ: Метеоролог открива какво време можемо очекивати за дане викенда

Фото: Д. Балшић

Према метеорологу Ђорђу Ђурићу, у среду се преко Србије премештао центар циклона, а у склопу њега и хладни фронт. Јак северозападни ветар и продор осетно хладније ваздушне масе донели су нагли пад температуре ваздуха и кишу нижим, а снег планинским пределима.

Овог јутра и преподнева на северу и на западу Србије је суво, у Војводини и ведро, а доста сунчаних интервала има и у Београду. У осталим пределима Србије је облачно и веома хладно са слабом кишом, суснежицом и слабим снегом.

И у наставку дана на северу и на западу Србије биће суво, а у осталим пределима променљиво облачно, на југу и на истоку са слабим падавинама. Дуваће веома јак северозападни ветар, на истоку Србије и преко 70 км/х, крајем дана у слабљењу.

Максимална температура биће данас од два степена на југоистоку Србије до 10 степени у Војводини, у Београду до осам степени.

У ноћи између четвртка и петка на северу и на западу Србије биће ведро и тихо без ветра и то ће бити идеални услови за настанак мраза, док ће на југу и истоку Србије мраз изостати и то захваљујући облачности која ће спречити веће израчивање ваздуха, односно хлађење, а понегде се у овим пределима очекују и слабе падавине.

Јутарња температура биће од -3°C на северозападу и западу Србије до 3°C на истоку.

Током дана биће сунчано и мало топлије, али и даље прохладно, а максимална температура биће од 9 до 13°C, у Београду до 12 степени.

У Србији се за викенд под утицајем повишеног ваздушног притиска очекује стабилно и сунчано, уз прилив топлије ваздушне масе са југозапада, али ће захваљујућим ведрим јутрима бити идеалних услова за јутарњи мраз.

Слаб до умерен мраз у суботу се очекује у већем делу Србије и минимална јутарња температура биће од -5 до 0°C, у Београду -1°C. У недељу се слаб мраз очекује само још на југу и на истоку Србије, уз температуре до -2°C, а на северу Србије и у Београду топлије, до 5 степени.

Још хладније биће на вишим планинама и висоравнима, али и у низијама на 5 цм изнад тла и локално се очекују температуре и до -10°C.

Због опасности од мраза, у петак и за викенд препоручује се адекватна заштита од мраза, јер би ниске ноћне и јутарње температуре могле веома неповољно да делују по пољопривредне и ратарске културе, па чак да изазову и већа оштећења. У многим пределима Србије воће је већ увелико процветало, тако да ће нарочито оно бити угрожено.

Мраз је редовна појава у овом делу године, а нарочито је опасна појава током каснијег пролећа када су последице по културе често потпуно фаталне.

Већ за викенд током дана топлије, максимална температура у суботу у већини предела биће око 15 степени, а у недељу и до 20 степени.

Добра вест је да се од понедељка више не очекује мраз и према тренутним прогнозама не би га било засигурно до краја марта.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДЕНВЕР И ЈОКИЋ ГА НАЧИСТО ОБРУКАЛИ, А ОН... Изнео нереалне захтеве, тражи богатство за нови уговор

ДЕНВЕР И ЈОКИЋ ГА НАЧИСТО ОБРУКАЛИ, А ОН... Изнео нереалне захтеве, тражи богатство за нови уговор

Тим Николе Јокића у финалу Западне конференције "помео" је Лос Анђелес лејкерсе, а звезда "језерџија" је том приликом у потпуности разочарала. И направила потом корак који је многе изненадио.

26. 05. 2023. у 22:35

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

НИКОЛА Јокић је један од најдоминантнијих кошаракаша садашњице, ако не и најдоминантији, а мало ко је то могао да претпостави у лето 2015, када се отиснуо пут НБА лиге. Заправо, само један човек је тада "знао" какво "српско чудо" следи. Или би можда оно "знао" требало писати без наводника...

26. 05. 2023. у 20:25

Коментари (0)

ГРАДИЋ ЈЕ НАПУШТЕН ВЕЋ 40 ГОДИНА: Сада га је купио тајновити човек за више од 20 милиона евра