КОНТРОВЕРЗЕ У ЕВРОПИ: Већ организовали изложбу, а сад и конференцију о Степинцу

Novosti online

14. 03. 2023. у 10:31

У ПРОСТОРИЈАМА Европског парламента, 21. марта биће одржана конференција посвећена Алојзију Степинцу, под називом „Блажени Алојзије Степинац – свједочанство вере, устрајности и наде“, што, подсетимо, није први пут да се у срцу Европе, говори о контроверзном надбискупу.

КОНТРОВЕРЗЕ У ЕВРОПИ: Већ организовали изложбу, а сад и конференцију о Степинцу

Фото: Википедија

У Европском парламенту у Бриселу 2016. године одржана изложба о Алојзију Степинцу, коју је тада организовала хрватски посланик у том парламенту Маријана Петир.

У Бриселу је тада одржан и "симпозијум о животу и делу Степинца".

Подсетимо, у просторијама Европског парламента 21. марта биће одржана конференција посвећена Алојзију Степинцу, под називом „Блажени Алојзије Степинац – свједочанство вере, устрајности и наде“.

Догађај, као домаћин, организује европосланица Жељана Зовко (Хрватска, ХДЗ, ЕПП), а најављено је и присуство говорника који ће дати осврт на живот и заоставштину Степинца, укључујући и монсињора Јураја Батељу који ће представити своју књигу о Степинцу.

Најављени су и монсињор Хрвоје Шкрлец, историчари Естер Гитман и Робин Хариса, као и дон Иван Вучко, жупник Крашића.

СПЦ, али и српска јавност сматрају Степинца одговорним због тога што није зауставио масовне злочине над српским народом у НДХ, као и за присилно покрштавање Срба.

Како су "Новости" недавно писале, проглашење кардинала Алојзија Степинца за свеца више није на дневном реду Ватикана.

- Папа Фрања је јако забринут због догађаја у свету и не жели да отвара још један проблем, посебно између две цркве на југоистоку Европе. За време понтификата овог папе тешко да ће доћи до преокрета, Степинац ће остати највероватније на чекању - тврди наш саговорник.

Пуне три године тему проглашења контроверзног кардинала светим папа Фрања није коментарисао. Када је у посети Ватикану био сисачки бискуп Владо Кошић, један од ретких преосталих конзервативних хрватских бискупа, покренуо је, у кратком разговору са папом, питање Степинца, али није добио конкретан одговор.

- Све време папа жели побољшање односа са Српском православном црквом. Он добро зна да је Степинац једна од спорних тачака - указује овај свештеник из Ватикана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ НИСУ МОГЛИ ДА ВЕРУЈУ: Никола Јокић пред НБА финале одржао конференцију за штампу какву медији нису очекивали

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ НИСУ МОГЛИ ДА ВЕРУЈУ: Никола Јокић пред НБА финале одржао конференцију за штампу какву медији нису очекивали

НИКОЛА Јокић и ван паркета привлачи огромну пажњу, о чему сведочи конференција за штампу коју је Денвер нагетс организовао пред прво учешће у НБА финалу у клупској историји.

27. 05. 2023. у 21:14

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

НИКОЛА Јокић је један од најдоминантнијих кошаракаша садашњице, ако не и најдоминантији, а мало ко је то могао да претпостави у лето 2015, када се отиснуо пут НБА лиге. Заправо, само један човек је тада "знао" какво "српско чудо" следи. Или би можда оно "знао" требало писати без наводника...

26. 05. 2023. у 20:25

Коментари (0)

ПУТНИЦИ У ЧУДУ ГЛЕДАЛИ: Шта је возач у градском аутубосу у Београду окачио изнад главе (ВИДЕО)