АЛЖИРЦИ ХОЋЕ ЧАК 50 СРПСКИХ "НОРА": Наше хаубице победиле и француске "цезаре", одмакли преговори о продаји

Р. ДРАГОВИЋ

08. 03. 2023. у 08:15

АЛЖИР је заинтересован да од Србије купи самоходне хаубице "нора" Б-52. Преговори о овом послу воде се још од 2021. године, а алжирска страна је заинтересована за више од 50 оруђа.

АЛЖИРЦИ ХОЋЕ ЧАК 50 СРПСКИХ НОРА: Наше хаубице победиле и француске цезаре, одмакли преговори о продаји

Фото: Министарство одбране

Уколико посао буде "погођен", то ће бити највећа наруџбина наоружања домаће наменске индустрије још од осамдесетих година.

У Министарству одбране "Новостима" је потврђено да је Алжир показао интересовање за српске хаубице, као и да су преговори у току. Вест да би српска "нора" могла да отпутује на север Африке, пренео је специјализовани сајт "Балканска безбедносна мрежа", позивајући се на локалног војног блогера који је први објавио информацију уз опаску да је српска "нора" на алжирском интерном конкурсу победила француску хаубицу "цезар", коју је набавио њима комшијски Мароко.

Према овим изворима, преговара се о 54 хаубице - укупно три дивизиона, што значи да ће у случају договора Алжир бити највећи корисник српске хаубице.

Алжирци су наводно заинтерсовани за верзију овог оруђа која је 2021. године тестирана на полигону у Аризони, у оквиру процеса набавке самоходних хаубица за америчке оружане снаге. Реч је о верзији М-21 која се производи на шасији камиона немачког произвођача "ман", са нешто побољшаним перформансама у односу на основну верзију.

Интересовање алжирске стране потврђује високу репутацију српске артиљерије у иностранству. Хаубица "нора" чијим развојем и производњом руководи државно предузеће "Југоимпорт СДПР", налази се у наоружању армија четири стране државе. први купац овог оруђа је Кенија, а највећи досадашњи корисник је Мјанмар, који у свом арсеналу има 30 ових хаубица. Пре три године овај производ српске наменске индустрије успешно је први пут извезен у Европску унију - Кипар је купио 24 хаубице, у пакету са извиђачким и командним возилима "милош".

Самоходна хаубица "нора" по многима је најуспешнији пројекат српске војне индустрије, који је пут од задатка до производне траке прелазио више од 30 година. Ово оруђе производи се у "Југоимпортовој" фабрици "Борбени сложени системи" у Великој Плани, а испоруком првих шест комада Мешовитој артиљеријској бригади у Нишу, 2019. године ушла је и у наоружање Војске Србије. Потписивањем стратешког уговора о модернизацији оружаних снага, број испоручених оруђа порастао је на 18. Планирано је да наша војска буде наоружана са 36 "Нора", чиме би била комплетирана два пуна дивизиона.

Три-четири гранате за минут

хаубица има домет од 40 километара, што је аутоматски сврстава у артиљеријску елиту - свега неколико држава на свету производи самоходно наоружање оволиког домета. Њену окосницу чини топ калибра 155 милиметара, смештен у куполи на шасији руског возила "камаз 6560" или немачког "мана". Наоружана је и митраљезом 12,7 милиметара, топом 20 милиметара и бацачем димних кутија М-79. Испаљује три до четири гранате у минути, а припреме за гађање и напуштање борбеног положаја траје свга - минут и по.

Потребан дивизион од 18 оруђа

СВАКИ извозни уговор прилика је за додатно наоружавање Војске Србије под повољнијим условима. Ослонац на договореној испоруци у иностранство знатно умањује цену за нашу војску, јер је куповина сировина и делова на велико јефтинија. Војсци Србије је потребан још један дивизион од 18 оруђа, а опремање по "извозном кључу" узима се као најповољнији модел за државу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

ЂОКОВИЋ ДИГАО РУКЕ ОД ТЕНИСА, СВИ СУ ЗАПЛАКАЛИ, А ОНДА... Овај детаљ је променио историју спорта