ПОМОЋ ДРЖАВЕ ПРЕДУЗЕЋИМА КОЈА ЗАПОШЉАВАЈУ ИНВАЛИДЕ: За професионалну рехабилитацију 625 милиона динара

Novosti online

21. 02. 2023. у 15:22

МИНИСТАРСТВО за рад и држава Србија издвајају велика средства за исплату зарада у предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, . У те сврхе ове године издвојено је 625 милиона динара из буџета, изјавио је министар Никола Селаковић у Зрењанину после разговора са представницима Удружења предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом.

ПОМОЋ ДРЖАВЕ ПРЕДУЗЕЋИМА КОЈА ЗАПОШЉАВАЈУ ИНВАЛИДЕ: За професионалну рехабилитацију 625 милиона динара

селаковић

Министар Селаковић је појаснио да су средства, која се издвајају из буџета, намењена за месечне субвенције за сваку запослену особу са инвалидитетом у висини  до 75 одсто зараде са припадајућим доприносима за обавезно социјално осигурање, а максимум до 50 процената просечне зараде у Србији, док се онај остатак очекује од самог предузећа, да створи својом пословном политиком и својим пословањем.

Објашњавајући зашто су важна ова предузећа он је подсетио да се привредна друштва, односно предузећа формирају  ради остваривања пословне добити, прављења профита,  док њихова основна функција није стицање профита.

- Основна функција јесте запошљавање особа са инвалидитетом, њихова професионална рехабилитација, јер за државу је много јефтиније да улаже у оваква предузећа, да запосли особе са инвалидитетом, особе које имају неки вид, степен инвалидности, него да тај новац даје за социјалну помоћ,  за смештај у посебне установе. На овакав начин додатно доприносимо и личном осећају корисности оних људи који овде раде - истакао је министар.

У Србији послује 61 привредно друштво које запошљава особе са инвалидитетом. Кроз помоћ оваквим предузећима, да што боље и успешније функционишу, учинићемо много и да промовишемо запошљавање особа са инвалидитетом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Како је легендарни Бата Живојиновић добио надимак Животиња