ПУЧЕ ПУШКА КОД КРУШЕВЦА - У овом селу је почео да се производи први барут, правило се наоружање за лов, али и топове (ФОТО)

С.БАБОВИЋ

20. 02. 2023. у 07:15

ПРВИ барут почео је да се производи код Крушевца 1833. године и то у атару села Велики Шиљеговац недалеко од Цркве Светог Аранђела.

ПУЧЕ ПУШКА КОД КРУШЕВЦА - У овом селу је почео да се производи први барут, правило се наоружање за лов, али и топове (ФОТО)

Foto:S.Babović,FB U vremenu starog Kruševca

Ту се ћумур претварао у прах, а уз додатке шалитре и сумпора месио се као тесто. Потом се „тесто“ туцало дрвеним маљевима, после чега би се се сушило. После финалне обраде, добијао се ловачки барут, нешто крупнији за обичне пушке, још крупнији користио се за пушке са већим оловом, а најкрупнији за прангије и топове.

Барут се продавао у Србији, Бугарској, Турској, Грчкој.

- Баруџије су били Димитрије Петровић, звани Мита, Латинче и његов помоћник Михајло Јанковић, који је основао прву барутану код Светог Аранђела - наводи Слободан Симоновић, аутор „Енциклопедије Крушевца и околине“ 2012. године. - Барут се слободно правио све до оснивања монопола те врсте 1889. Онда је и у „Обилићеву“ на Расини основана државна барутана, која ће почети да производи бездимни барут, хемијским путем. Стварањем монопола држава је откупила старе барутане.

Остатак историје у производњи муниције и наоружања у Крушевцу је познат. Темељ за изградњу војне фабрике „Обилићево“ постављен је на дан обележавања 500. годишњице Косовског боја.

- Овом приликом краљ Србије Александар Први, у присуству својих намесника и министара, постави данас темељ другој српској војној барутани, на реци Расини, те да се у њој справља убојна спремна за одбрану ново задобивене слободе и самосталности народа српског - стоји у запису који је постављен у темеље „Обилићева“, чију традицију су касније наставиле фабрика „Милоје Закић" и Корпорација „Трајал“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

"ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ" Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

УТИЦАЈНИ амерички бизнисмен и милијардер Илон Муск, у светлу пуцњаве на митингу бившег америчког председника Доналда Трампа, рекао је на друштвеној мрежи Икс да су у протеклих осам месеци два пута покушали да га убију.

14. 07. 2024. у 03:26

Коментари (1)

БОЉИ ЈЕ ОД ЂОКОВИЋА, НАДАЛА И ФЕДЕРЕРА Медведев запрепастио све(т), ево ко је за њега испред велике тројке