БРАЋУ ЈУСУФСПАХИЋ ОПТУЖУЈУ И ПРЕД ДРЖАВОМ ЗА РАСКОЛ: Исламска заједница Србије већ месецима клизи у све дубље сукобе

Р. ДРАГОВИЋ

09. 02. 2023. у 09:30

МЕШИХАТ србијански Исламске заједнице Србије заједно са реис-ул-улемом Сеадом Насуфовићем упутиће допис Министарству спољних послова, којим ће упозорити да се амбасадор Србије у Саудијској Арабији Мухамед Јусуфспахић лажно представља као заменик реис-ул-улемe и председник Врховног сабора ИЗС, јер је ово тело - распуштено.

БРАЋУ ЈУСУФСПАХИЋ ОПТУЖУЈУ И ПРЕД ДРЖАВОМ ЗА РАСКОЛ: Исламска заједница Србије већ месецима клизи у све дубље сукобе

Узурпација власти, кршење устава ИЗС, крађа пара..., Фото Танјуг

Такође, Министарство одбране ће бити обавештено да се главни војни имам Мустафа Јусуфспахић, без овлашћења, прогласио најпре замеником, а потом и председником Мешихата, због чега ће против њега бити покренут дисциплински поступак и суспензија.

Ове одлуке, које у спор увлаче и државне органе, чине окосницу нове фазе дубинског сукоба у Исламској заједници Србије. Ова верска организација последњих месеци растрзана је оштрим сукобом два крила предвођена Сеадом Насуфовићем и његовим некадашњим замеником и бившим муфтијом београдским Мухамедом Јусуфспахићем.

Двојица верских лидера налазе се на челу оштро одвојених струја, које једна другој оспоравају легитимитет, право на функције и доношење одлука и јавно наступање.

Аргументи су слични - узајамно се оптужују за злоупотребе, узурпацију власти, кршење устава ИЗС, крађу пара... Некада јединствени Ријасет ИЗС све то је довело у стање парализе и дуализма органа. Није искључено да ће се спор наћи и пред Управним судом, јер није сасвим јасно ко има мандат да води ИЗС и у њено име наступа пред верницима, грађанима и државом.

Крило ИЗС окупљено око браће Јусуфспахић тврди да је Сеад Насуфовић крајем прошле године у редовној процедури поднео оставку и да је она ступила на правну снагу, те да је он тај који се лажно представља и цепа Ријасет. Свеопшти Сабор одржан у Насуфовићевој организацији, који је расписао изборе на свим нивоима, неуставна је категорија па су и све његове одлуке - ништавне.

Сеад Насуфовић/Мухамед Јусуфспахић/Мустафа Јусуфспахић, Фото Танјуг/Н. Фифић

Врховни Сабор ИЗС, који окупља присталице Јусуфспахића, формирао је и комисије које ће претрести стање у Мешихату србијанском и делатност функционера, муфтија, имама и вероучитеља, а у истраживање "противправних радњи биће укључени и надлежни органи Републике Србије".

Цепање ИЗС унело је додатну конфузију у систем организовања верника исламске вероисповести, будући да паралелно постоји и делује и друга Исламска заједница у Србији (ИЗуС), чије је седиште у Новом Пазару. Иступање пред државним органима и страним организацијама у име муслимана Србије и до сада је изазивало одређене проблеме, а сада су они драстично умножени.

Поводом подела међу заједницама муслимана држава се, за сада, не оглашава, поштујући право верника да сами уређују свој духовни живот и законску аутономију сваке верске заједнице да слободно бира своје органе и тела. Ипак, јасан одговор на питање ко тренутно легитимно представља муслиманске вернике у Србији - нема нико.

ПОДЕЛЕ ПРЕД ПУНОЛЕТСТВОМ

АКТУЕЛНИ сукоби у ИЗС наставак су вишегодишњег дуализма у верском организовању муслимана у Србији. Овај процес започет је борбом за наслеђе организације муслимана СФР Југославије, а формализован је 2007. године оснивањем две верске заједнице са седиштима у Београду (ИЗС) и Новом Пазару (ИЗуС). Последњих месеци све чешће се помињу могућности да се ове две организације помире и уједине, али овај исход је због сложене ситуације још далеко.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (1)

МОДЕРНЕ ЗАДРУГЕ Посебну улогу имају тзв. агрегатори, посредници који обједињују више малих произвођача