РИСТА ЈЕ СТИГАО КУЋИ: Излечени рис враћен у своје природно станиште

Новости Онлајн

05. 02. 2023. у 07:23

МУЖЈАК риса (Lynx Lynx), који је половином новембра прошле године повређен на територији Националног парка Ђердап, враћен је излечен у своје природно станиште, на подручју НП Ђердап.

РИСТА ЈЕ СТИГАО КУЋИ: Излечени рис враћен у своје природно станиште

Фото:Предраг Костин/ „Дивља Србија"

- Данас је посебан дан за Министарство заштите животне средине, за заштиту природе Србије, за Национални парк Ђердап, јер је управо реализован важан догађај, а то је враћање повређеног риса у природно станиште - рекла је данас државна секретарка МЗЖС Сара Павков после враћања мужјака риса у природу у Националном парку Ђердап.

Професор Биолошког факултета др Душко Ћировић подсетио је да је рис угрожена врста у Србији, да је експертска процена да их је између 40 и 60, као и да први пут у историји Србије имамо маркираног риса, чије кретање ћемо моћи да пратимо. 

Фото:Предраг Костин/ „Дивља Србија"

Министарство заштите животне средине координисало је акцијом збрињавања повређеног риса, мужјака старог између пет и седам година, којег је повредио аутомобил на Ђердапској магистрали. Брзом и адекватном реакцијом стручних служби ЈП Национални парк Ђердап, у координисаној акцији са Министарством, повређени рис је транспортован у ЗОО врт у Бору, где му је пружана адекватна ветеринарска помоћ.

Рис је строго заштићена дивља врста у Србији. Подручје Националног парка Ђердап настањује између 10 и 12 јединки.

Враћању риса у природно станиште присуствовали су и представници Завода за заштиту природе Србије, Биолошког факултета Универзитета у Београду и ЈП Национални парк Ђердап.

БОНУС ВИДЕО:ДОК СЕ БЕОГРАД БУДИ - Како изгледа јутро са прелепим животињама у зоолошком врту

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

"СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР" Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија жели мир и нада се миру и да би Србија волела да рат у Украјини стане истог секунда.

21. 03. 2023. у 14:40 >> 14:30

Коментари (0)

СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори